РЗИ констатира отлична вода на плажовете във Варна

0
Мащабите на замърсяването
Мащабите на замърсяването Снимка: Варна Дрон

На 21 варненски плажа състоянието на водата е "отлично", а на 2 - "добро", пише вестник "Сига". Това съобщи шефът на РЗИ - Варна Дочка Михайлова, позовавайки се на направените проби. Статистиката включва ивиците и в курортните комплекси. Измерителната скала включвала още две оценъчни степени - "задоволително" и "лошо", но такива не били регистрирани. "Добро" е състоянието на Офицерския плаж, който от години има проблеми и бе затварян, както и на ивицата в "Аспарухово", която е в близост до авариралия водопровод за отпадни води. На база на така получените данни няма проблем плажовете да работят, а специално на Офицерския водата е по-чиста спрямо предишни сезони.

Изследванията се наложиха заради аварията до "Аспарухово" и многобройните опасения, че водата не става за къпане, особено на плажа пред квартала. Вчера варненският клон на Басейнова дирекция съобщи за замърсявания в някои участъци на залива от проби, взети преди десетина дни. Но от данните на РЗИ излиза, че мръсотията не е засегнала водата край брега.

Михалова съобщи, че проби през лятото ще се вземат три пъти на седмица. Добави, че след старта на аварията миналата година не са регистрирани обезпокоителни нива. На срещата ѝ с медиите присъстваха кметът Иван Портних и областният управител Стоян Пасев. Портних заяви, че ще се работи денонощно по тръбопровода. Както и при вчерашното изявление пред медиите той даде да се разбере, че не иска общината да носи пълната отговорност

за девет месечния теч. Присъствието на Пасев бе знак за гаранция, че и държавните институции са солидарни в ситуацията.

Всичко това обаче няма да успокои страстите. Тази вечер е насрочен протест пред сградата на общинската управа.

КРАЙ МОРСКА ГАРА И В КАНАЛА

Конкретните данни на Басейнова дирекция, оповестени вчера за водата край Морска гара, бяха: "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по показател БПК5 - при анализа е отчетена стойност 9,1 mg/l при норма до 4 mg/l. Като индиректен параметър за съдържанието на биохимично разградимите органични вещества, резултатите от анализа по БПК5 са показателни за постъпване на органични вещества във водите. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с цъфтеж на фитопланктона". А при т.нар. нов канал на входа на Варненско езеро: "Отчетените резултати показват отклонения от нормативно установените стойности за добро състояние по два показателя: БПК5 – 5,9 mg/l при норма до 4 mg/l; общ фосфор – стойност 0,082 mg/l при норма до 0,06 mg/l".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари