Шумни компании запиват на чалга от 90-те в родното БДЖ

1
Експеримент със скрита камера във влака София-Пазарджик
Експеримент със скрита камера във влака София-Пазарджик Видео: NOVA

Експеримент със скрита камера направи NOVA във влак от родното БДЖ по маршрута София-Пазарджик.

След последния случай на агресия и саморазправа във влака, при който възрастен мъж нападна с нож друг, екипът на телевизията се качи по една от рисковите дестинации, за да установи, че въпреки  уверенията на властите той не се охранява. 

На централна жп гара в София полицаи обикалят около будките за билети. Във влака обаче се качва само екипът на телевизията, а униформените останаха на гарата. Тръгваме към Пазарджик, като решаваме да заснемем пътуването със скрита камера.

В едно първите купета е седнал сам мъж. Носи си касетофон и бира. При него са добре дошли тези, които са готови да споделят пиенето.

Пиеш ли? Пий, бе! Пий, бе! Ако ме уважаваш, пий. Една глътка”, настоява мъжът.

При шумния пътник отива кондуктор. Прави му забележка за силната музика. Ефект обаче няма. Докато в това купе купонът продължава, в съседното се вози мъж, който наричаме произволно Благой. Пътува от София до Стара Загора. Казва, че го прави често, защото пътуването му излиза евтино.

Понякога има полицаи. Митове и легенди няма. Но както казваш ти, на някой им миришат краката. Някои пият. Аз даже си нося биричка и аз си пия”, разказа Благой.

Признава, че през нощта във влака среща и наркомани. „Имало е случаи да ми налитат на бой наркомани. Започвам да бягам и така не те хващат, но се държат неадекватно”, споделя още пътникът.

Екипът преминава през „критични” гари като тези в Костенец и Ихтиман. Кондукторът във влака, че по  принцип трябва да има полиция в него. По време на експеримента обаче охрана липсва.

Има влакове, в които би трябвало да има и е задължително и по статистика се знае кои са опасни, къде се случват инциденти. Те се случват преди всичко в пътническите, в нощните влакове”, разясни железопътният експерт Петър Бунев.

Според него не е възможно да се проверява багажът на всеки пътник във влака.

За да се стигне до това, трябва да се ограничи достъпът в гарите. Сега, в една гара може да влезеш отвсякъде”, добави Бунев.

Експертът смята, че полицията трябва да мисли и за безопасността на служителите във влаковете. Потърсени за коментар защо в този нощен влак няма охрана от МВР отказаха интервю. Но припомниха думи на вътрешния министър от миналата седмица.

Ефективността на служителите, които работят в жп транспорта, е много ниска. Да не кажа почти клоняща към нула. Такива нападения и тежки престъпления стават веднъж на пет години и е абсолютно нелогично хабенето на полицейски ресурс”, заяви Христо Терзийски.

Според министъра не е необходимо да бъде засилена охраната във влаковете. Пътуването на екипа ни до Пазарджик, за щастие, минава без инциденти.
Най-критични са вечерните влакове, които потеглят след 18 ч., нощните и работническите.

Рисковите маршрути са по линията София – Бургас и по специално гарите Елин Пелин, Вакарел, Ихтиман и Костенец. По маршрута от София до Видин такива са гарите около Искърското дефиле – Своге, Лакатник, Зверино, Криводол и Бойчиновци.

За БДЖ липсата на полицаи в композициите не е проблем, защото те можели да се качат от всяка рискова гара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари