Шумерите – един от най-загадъчните народи в историята

1
Южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и Ефрат преди около 7000 години се заселил загадъчен народ – шумерите
Южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и Ефрат преди около 7000 години се заселил загадъчен народ – шумерите

Южната част на съвременен Ирак, между реките Тигър и Ефрат преди около 7000 години се заселил загадъчен народ – шумерите.

Те внесли съществен принос в развитието на човешката цивилизация, но ние и досега не знаем откъде са дошли шумерите и на какъв език са говорили.

Долината Месопотамия била населена с племена на семити скотовъдци, които били изместени на север от пришълците шумери. Самите шумери не били в родство със семитите, освен това техният произход и до днес е неясен. Неизвестна е и прародината на шумерите, нито езиковото семейство, към което е принадлежал техният език.

За радост шумерите са оставили много писмени паметници. От тях сме разбрали, че шумерите са наричани така от съседните племена, докато самите те се наричали санг-нгига – „черноглавите“. Те наричали своя език „благороден“ и го смятали за единственият годен за хората (за разлика от не толкова „благородните“ семитски езици, на които разговаряли техните съседи).

Източник: Мегавселена
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари