Шуменски ученици създадоха настилка, която топи снега

0
В състава на експерименталната "плочка" са примесени метални стърготини и графит
В състава на експерименталната "плочка" са примесени метални стърготини и графит Снимка: Дарик Радио

В състава на експерименталната "плочка" са примесени метални стърготини и графит

Ученици направиха настилка, която сама стопява снега и така предлагат решение с почти ежегодната изненада на зимата, от която хиляди шофьори недоволстват.

Идеята на клуба по роботика към Средно училище "Панайот Волов" в Шумен едновременно може да намали техника за поддръжка на пътищата зимата и да бъде екологично, защото ползва чиста енергия, предава DarikNews.bg.

"Заради тежките зими и произшествията на пътя, които ледът и снегът причиняват, ние създадохме настилка, която сама да ги топи", обясни Лариса Мартинова.

Нейната "колежка" Християна Стойчева поясни, че "в състава на експерименталната "плочка" са примесени метални стърготини и графит. По този начин тя става електропроводима, но без да е опасна за човека. От електричеството пък се загрява и не позволява на водата да замръзне. Към нея добавихме и сензор, които да включва тока, когато температурата навън падне под 3 градуса", обясни тя.

"Цялата система успешно свързахме към соларен панел и така я захранваме от естествен източник - слънцето", допълни Лариса Мартинова.

Според екипа принципът на работа е напълно приложим и към асфалт и може спокойно да се ползва за пътищата в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Sтанко
    Че не сте открили нищо - това е ясно на всички мислещи, но благородно ви подкрепям в идеята да възпитавате младежта да мисли да открива нови и нови неща. Най-важното е - да им занимавате мозъците, защото световната политика все по-малко мисли за това и реално погледнато затъпяването на човечеството през последните години е факт. Краварите са първопостъпници в тази област и те най-добре знаят, че човеците трябва да се третират като гласоподаватели и миропомазани (политици). Жалко за такива управленци! Нашите големци искат час по-скоро да ги достигнем и надскочим. Лека му пръст на Великият Тодор Колев, който не спираше да ни пита "Кога ще ги стигнем американците?". Сега ако беше сред нас - щеше да си поръси главата с пепел...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари