Що за чудо е българската линейка?

1
Трагедията на починалата девойка в английската гимназия ме накара да се замисля
Трагедията на починалата девойка в английската гимназия ме накара да се замисля

Трагедията на починалата девойка в английската гимназия в Бургас преди седмица и съобщението за две линейки, пристигнали на място - едната без т.нар. реанимационен екип, последвана от друга със, ме накараха да се замисля за следното:

- що за чудо е българският реанимационен екип, при условие, че всеки лекар и спешен санитар трябва да е в състояние да окаже реанимационна помощ? Никъде в развитите държави няма специални реаниматорски екипи - има линейка със санитари/парамедици, и лекар, който при нужда се включва. Реанимационните действия са по алгоритъм, нито са сложни за обучен човек, нито изискват някакво космическо оборудване. На какво ниво е обучението на персонала на линейките (лекари и санитари), които не могат да проведат реанимация на място и трябва да идва втори екип?

- какъв е смисълът да се поддържат линейки, които нямат необходимото оборудване? По-добре за случаите, които не изискват специално оборудване, лекарите да пътуват с личен автомобил или такси. Една добре оборудвана линейка не е космически скъпа, за да се поддържат и необорудвани такива. Прахосва се ресурс.

- 112 и триажът - какво се случва там? Трета година говорим, че там трябва да се вкарат пари и да се привлече добре обучен персонал. Разделянето между спешни, неотложни и неспешни случаи трябва да е драконовска - "Бърза помощ" не е такси или лекар на повикване, защото ме мързи.

- Телемедицина - да може от линейката да включиш дистанционно специалист, за да ти асистира, особено при големи дистанции и сложни случаи. Опитът на Румъния показа, че тази система работи.

Налага се и обществото да бъде образовано кога, как и какво да прави. Понятията спешна помощ, неотложна помощ и дежурен кабинет съществуват, но за обикновения човек са като китайски. Трябва да се работи непрекъснато за образоване на обществото. Това продължава да куца на всички нива.

Аспарух Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    А бе...
    Този не беше ли оня педераст с грозденцето между краката?____ http://www.realzoom.org/2022/01/blog-post_534.html
  • 6
    2
    222
    ЛИЧНО ПОЗНАВАМ ХОРА,УЖ ДОБРИ ГРАЖДАНИ,КОИТО,БИДЕЙКИ БОЛНИ ОТ НЕЩО ОСТРО,НАПРИМЕР ИШИАС,ИЗЧАКВАТ КРАЯ НА РАБОТНИЯ ДЕН НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И ОТИВАТ В СПЕШНО ПРИЕМНО ИЛИ ВИКАТ БЪРЗА ПОМОЩ,ЗА ДА НЕ ИЗЧАКВАЛИ ЦЯЛАТА ОПАШКА ОТ ХОРА ПРИ ДЖИПИТО
  • 10
    1
    реалист
    Прекрасен коментар, всичко е истина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари