Щетите от наводненията в Община Монтана надхвърлят 6 милиона лева

1
​Обзор на пораженията след пороите
​Обзор на пораженията след пороите Снимка: Dunavmost

Обзор на пораженията след пороите

„Когато не се осигуряват пари за превенция на язовири и речни корита, се дават двойно повече за възстановяване на щетите от наводненията”, заяви кметът на Монтана Златко Живков, съобщават от Община Монтана. Той направи обзор на пораженията след пороите в община Монтана тази седмица. Последните щети причини преливането на река Шугла в селата Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци.

Евакуирани са шестима души, залети са къщи, има поражения на инфраструктурата, съсипани са частни градини и декари селскостопанска продукция. Разливът на реката в района на Трифоново е бил 250 метра извън коритото.

Кметът на Монтана ще внесе искане Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за основен ремонт на улици и мостове в селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци в размер на 6 милиона лева.

През последните две години, въпреки внесените искания за превенция на язовири и речни корита пред същата комисия, за Монтана не е отпуснат нито лев. Внесените предложения с одобрението на областния управител са за близо 4 милиона лева.

Така папката с искания за отпускане на средства на община Монтана за предотвратяване на бедствия в Междуведомствената комисия ще набъбне до 10 милиона лева.

По отношение на язовир Огоста кметът Живков отново заяви, че няма опасност за населението. Язовирът е водосборен на всички притоци в най-западната част на Стара планина.

„Нека не забравяме, че язовир Огоста предпазва от наводнение всички населени места по поречието на реката. Това не е първия път, в които ни спасява”, заяви Живков и допълни, че подобни ситуации е имало през 2000, 2005, 2009 и 2014 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари