Ще засадят близо 700 храсти и дървета в Русе

4

До момента са засадени около 400 храста и около 30 дървета

Над 680 броя нови дървета и храсти са включени в програмата за залесяване на Община Русе за сезон есен-пролет 2023/2024 г.

Местата за залесяване са определени от ландшафтни архитекти в екипа на Община Русе и са съобразени с преминаващи под земята комуникации, както следва: кв. "Чародейка", кв. "Дружба", кв. ДЗС, централна част, пл. "Д-р Мустаков", Парк на младежта. До момента са засадени около 400 храста и около 30 дървета.

Те ще заместят празните места или сухите пънове и дървета по улиците в града. Сред засадените дървесни видове са шестил, липа, кестен, японска вишна, туя, ясен, пауловния, акация и няколко вида храсти - берберис, ружа, хортензия, спирея и лигуструм, допълниха от Община Русе.

Със своите над 60 000 картотекирани дървета Русе е един от най-зелените градове в България. Над 80% от тях са били засадени в периода 1955 – 1980 г. и когато са поставени в градски условия те стареят и се разболяват по-бързо. Замяната с нови видове, съобразно природните условия и отстоянието от обектите на градската инфраструктура, се извършва по програма, изготвяна ежегодно от отдел „Екология“ и ОП „Паркстрой“.

Община Русе напомня на гражданите, че периодът от ноември до февруари е най-благоприятен за засаждане на нови дървета - след опадането на листата и когато вегетационният период е приключил. От общинската администрация призовават всеки, засадил дръвче, да не забравя за грижата и поливането му в първите две най-важни години от развитието му.

Тук можете да откриете изискванията при засаждане на дървета в градска среда, съгласно Приложение 1 към чл. 13 от Наредба № 1 за опазване на озеленените площи и декоративната растителност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    живущ в Држба 3
    Да почистят града от дървета и клони,а посе да садят дръвчета.
  • 11
    7
    Анонимен
    Браво на общината!!! Евала! Ама що не поддържа вече съществуващите дървета???? Ще сади нови! Крадци долни,само усвояване и отклоняване на средства е всичко това. А от последния сняг всички нападали по централни пътища няма кой да махне, които застрашават живота на пешеходци!!! Ама ако някой беден човечец отиде с резачка, веднага ще го гледаме по тв и ще бъде глобен!!!! Долна държавица ей, пък вие си садете дръвчета
  • 13
    6
    Трагедия навсякъде
    Преди години изсякоха липите до Съда в началото на Райко Даскалов. Посадиха нови дръвчета, интересен вид. Това лято изсъхна първото дръвче, най-близо до площада. Месеци молби и писаници до къде ли не бяха, докато го премахнат. Сега и сняг валя, мина времето да се засади ново, но на кого му пука - на най-най-най-центъра на града. През есента се разходихме с гости на града до розариума в парка с намерение да покажем нещо хубаво. Ама не - пълен погром и пустош, унищожени хиляди красиви храсти, щото поливането спряно. Отделно всички изсъхнали през лятото дървета и там в парка, и по нещастния кей долу така си стоят. И хвалби, а?! Нещастници!
  • 4
    5
    Иновативен
    Един от интересните храсти ще бъде от вид Пънчо и ще краси централния градски площад. Ще бъде с червена окраска го вземат от Нисуфффския разсадник.
  • 11
    4
    А кея???
    А кога ще залесите кея бе, тъпанари от Общината? Що не се разходите лятото там, за да ви уврат главите, че там е необходимо залесяване. А поливна система КОГА??? Водата е на 5 метра! Предишният кмет Пламен Стоилов изсра едно лайно, този го остави 4 години да мирише и следват още 4. Кога Русе ще случи на кмет, кога?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари