Ще удари ли Омикрон пазара на труда през новата година?

0
Новият COVID вариант може да доведе до тежки глобални последици и да попречи на възстановяването на бизнеса
Новият COVID вариант може да доведе до тежки глобални последици и да попречи на възстановяването на бизнеса Снимка: iStock

Новият COVID вариант може да доведе до тежки глобални последици и да попречи на възстановяването на бизнеса

Докато младежката безработица в момента е 17% в цяла Европа, Eurostat отчита, че нивото на свободни работни места в еврозоната е 2,3%. В целия свят 69% от работодателите съобщават за значителни трудности при наемането на персонал, пише Euronews, цитиран от Economic.

В края на 2021 г. пазарът на труда в Обединеното кралство и в цяла континентална Европа е в повратна точка. Броят на свободните работни места продължава да нараства в голяма част от континента – във Великобритания те достигат рекордни нива. Този парадокс без съмнение вече има неблагоприятни последици за успеха и конкурентоспособността на европейските предприятия.

Фрагментарното възстановяване през 2021 г.

През цялата година наблюдаваме кампании за ваксиниране по целия свят, което доведе до постепенното подобряване на ситуацията с коронавируса, особено в западните страни.

Докато първото тримесечие на 2021 г. беше доминирано от локдауни, през второто тримесечие започна общото намаляване на заболелите. Тогава мерките за социално дистанциране се облекчиха и обществото повторно се "отвори". Много държави обявиха прекратяването, частично или изцяло, на финансовата помощ за бизнеса и физическите лица, и така започна възстановяването на икономиката. Сега обаче, цяла година по-късно, ситуацията изглежда сякаш по-мрачна. Има няколко причини за това - освен, че хората губят или сменят работата си, обученията са силно засегнати, както и стремежът за развитие на повечето работници.

Локдауните също така накараха хората да преоценят как тяхното психично здраве и благополучие се влияят от работата и да преразгледат избора си за кариера – ключов фактор за тенденцията „Голямата оставка“. Независимо от всеки нов вариант на коронавируса, липсата на умения остава едно от най-важните предизвикателства за европейските правителства.

В крайна сметка пандемията, ръка за ръка с недостига на умения, създаде „несравнима криза на пазара на труда“, която ще оказва влияние години напред. Проблемът може да бъде решен само ако се направят значителни инвестиции.

Омикрон – причина за безспокойство?

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) предупреди, че новият вариант на COVID може да доведе до тежки глобални последици, което повдига въпроса дали Омикрон допълнително ще попречи на възстановяването на бизнеса? Видяхме както при първоначалното огнище, така и при Делта варианта, че се стигна до уволнението и напускането на много работници.

Сега може да е най-подходящият момент работодателите да инвестират сериозно в повишаването на квалификацията и преквалификацията на работниците си. Ако погледнем „отвъд кризата“, ще видим, че докато намерим начин "да живеем" с Омикрон, трябва да търсим и алтернативи да запълним пропастта в уменията за бъдещите поколения.

Преодолява ли се липсата на умения?

Организацията JA Europe работи в 43 страни в цяла Европа и е известна в Обединеното кралство като Young Enterprise. Според техния опит по-малко от половината от всички работодатели вярват, че младите хора преминават обучения с достатъчно бизнес умения и цифрови познания. Според проучване най-търсените позиции в Европа, са в операциите и логистиката, производството, продажбите и маркетинга, както и в ИТ сферата.

Не е изненадващо, че работодателите търсят специфични технически умения, но също така надеждност, устойчивост, толерантност към стреса и адаптивност на работното място. Заедно с това поемането на инициатива, лидерството, социалното влияние и способността за решаване на проблеми, са от ключово значение за намиране и запазване на работното място. Дигиталните умения, оказва се, са необходими във всички сектори и позиции.

Приобщаващи схеми за набиране на персонал

Предприятията в цяла Европа трябва да работят по-ефективно с правителствените агенции и организациите на гражданското общество, за да въведат схеми за наваксване, програми за обучение и преквалификация, и гаранции за работа, за да подготвят работниците на бъдещето.

Тъй като изморените от пандемия корпорации сега се опитват да оценят потенциалното въздействие на варианта Омикрон, задържането на служителите и намирането на нови, качесвени кадри, е от решаващо значение. В бъдеще някои работни места ще изчезнат, много ще бъдат трансформирани, но ще бъдат създадени и нови.

Фокусът върху приобщаващите схеми за набиране на персонал за нови и адаптирани работни места, ще ни постави в по-силна позиция, за да се изправим пред бъдещите предизвикателства, както по време на COVID, така и след него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари