Експерт: Младите не искат да работят за 1400 лева

0
40-годишни разчитат на пари от родителите си
40-годишни разчитат на пари от родителите си

Борбата за кадри е ожесточена, има турбуленции в IT сектора, заяви Надя Василева

У нас продължава тенденцията възрастни хора да работят и след пенсия. На този фон изкуственият интелект все повече се опитва да промени тенденцията при пазара на труда.

"Безработицата е 5,5%, миналата година по това време беше 4,7%. Коефициентът на заместване мина границата от 60 души - на всеки 100, излизащи от пазара на труда, 60 ги заместват. Това е сериозен проблем и това ще се задълбочава", заяви председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че един от проблемите е демографията и застаряващото население.

"Борбата за кадри е ожесточена, забелязахме преструктуриране на бизнес операции. Има турбуленции в IT сектора, в минното дело, изпращаме неприятна година за работодателите. Имаше съкращения, дисбалансът между търсене и предлагане трайно се е настанил в България", подчерта Василева.

Тя посочи, че един от вариантите за набавяне на работна ръка е вносът на кадри от чужбина.

"Почти във всички сектори се усеща задъхване, само 30% от отворените позиции са в състояние да бъдат затворени лесно - това е огромен проблем. Младото поколение още не е готово или не иска да влезе на трудовия пазар. Голяма част от тях са презадоволени от своите родители. Има и 40-годишни, които разчитат на родителите си", каза още гостът.

Тя препоръча на работодателите да бъдат по-гъвкави и да организират при възможност работата така, че да бъде възможна и хора, които нямат възможност да работят от 9 до 18 ч. По думите ѝ компании предлагат за млади хора без опит стартова заплата от 1400 лв. чисто и не могат да си намерят служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Мунчо
    Без пари няма работа. Свършиха простаците.
  • 4
    5
    Експлоататор
    Ама когато навремето постоянно казвахте "Гладните чакат на портала", хич не ревахте, а? Така ви се пада сега! Защото точно заради това "извиване на ръце" на вашите бивши (!!!) работници, вие ги прогонихте навън.
  • -6
    4
    Alèx
    Цени като на ЗАПАД! ТОЗ Е НЕЙЗЛЕЧИМО БОЛЕН И ДА ХОДИ НА ВСЕКИ 30 МИНУТИ НА ПРЕГЛЕД ПРИ ДРУГ ЛЕКАР, ЩОТО ЩЕ НАПЪЛНИ ЕФИРА С ДИАГНОЗИ! Вероятно не е ходил по далеч от САМОКОВ???
  • 20
    3
    Чудно
    "Вкарваме хора от чужбина, те работят 2-3 години и заминават на запад... Не можем да намерим кадри..." Ако шефа плаща по-голяма заплата, дали ще отиде на запад? Плаща 400-600 евро заплата и се чуди що не остават младите. Цените в магазините като на запад.
  • 7
    2
    Aĺex
    На 67 съм! 1400 чисто- да не ме е ебал луд? Прибрах се от Англия и говоря 3 езика!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари