Ще строят магистрала Русе - Велико Търново, но ако има пари

0
За сега никой не знае от къде щяло да дойде финансирането
За сега никой не знае от къде щяло да дойде финансирането Видео: БНТ

Строителството на автомагистрала Русе - Велико Търново може да започне до края на 2018 година.

За целта обаче трябва да има осигурено финансиране. Това съобщи по време на парламентарния контрол регионалният министър Николай Нанков. Важно е също през 2017 година да бъде приета Оценка за въздействието на околната среда и да се възложи техническото проектиране на обекта в рамките на тази година, предава БНТ.

Строително-монтажните дейности по автомагистралата ще са на стойност над 550 милиона евро, като в сумата не е включено изработването на техническия проект. Основната възможност за финансиране ще е по линия на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” след въвеждането на тол таксите и електронните винетки.

Към момента се изработвал идеен проект за три участъка на магистралата - Русе - Бяла, обход на Бяла и Бяла - Велико Търново. До края на годината ще има одобрен вариант на трасе на бъдещата магистрала. Следващият етап е изработване на идейните решения за големите съоръжение по обекта.

Данните на пътна полиция сочат, че ежедневно по пътя Русе - Бяла на път за Дунав мост преминават близо 3000 тежкотоварни автомобила. Участъкът е и с концентрация на тежки пътни произшествия. Само миналата година на него са станали 246 катастрофи.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари