Министър Караджов: Трафикът от магистралата Русе - Велико Търново ще трябва да се вкара в тунел с ширина 7 метра

1
Обаче нито има осигурено финансиране, нито готов проект за тунела
Обаче нито има осигурено финансиране, нито готов проект за тунела Снимка: БГНЕС

"Целият трафик от бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще трябва да бъде вкаран в един двулентов път после до Габрово, и оттам да се вкара в тунел с ширина 7 метра. Ето това заварих в регионалното министерство и стремежът ми е ако не построим за целия мандат тунела поне да оставя готов технически проект за път и съоръжение с нормални размери, способни да поемат трафика."

Това каза в предаването "Тази неделя" по bTV вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов.

Той обясни, че от 2013 г. се изгражда обход на Габрово с намерение трафикът да се вкара в бъдещия тунел, но оттогава никой не си е направил труда да създаде готов технически проект. Проведена е процедура за инженеринг, избрана е фирма, но нито има осигурено финансиране, нито проектът за тунела става за работа, защото целият трафик ще бъде вкаран в тунел, който ще е с по една лента за движени е в посока.

"Това, че тепърва ще правим технически проект няма да забави кой знае колко процедурата, пир положение, че няма осигурено финансиране", каза Караджов.

"Не може да има обещание с точен срок за “Хемус”, за съжаление", каза още министър Караджов.

Той припомни, че фирмите изпълнители имат договори за доставка на материали, на техника и озеленяване. Те са поръчани, но магистрала на е поръчана, каза вицепремиерът. Няма договор за строително-монтажни работа, а само за доставка на чакъл, баластра, желязо и т.н., изреди той.

За 10 участъка са тези договора, като само един от тях е сключен по Закона за обществените поръчки. Всички останали 9 лота са по инхаус процедури, при които дейностите се превъзлагат.

1,3 млрд. лв. от общо 4 млрд. са били преведени ефективно на фирмите в аванс, каза вицепремиерът. Той обясни, че не е негова работа да разследва кои дружества са кухи. Никой министър на регионалното развитие няма разследващи правомощия, добави той.

В момента продължава разследването на МВР и прокуратурата за изтеглени от банка 53 млн. лв., дадени за "Хемус", именно от кухи фирми.

Според Гроздан Караджов най-големият проблем при строителството на АМ "Хемус" е, че самата магистрала в 9 участъка започва строителството, без да има нито един проект.

За да разплете този казус, министърът на транспорта предлага извънреден закон, по силата на който незаконни участъци трябва да бъдат узаконени.

В момента лотове 1,2 и 3 се строят, потвърди Караджов. Един извънреден закон обаче ще узакони начина, по който фирмите изпълнители се отчитат пред АПИ, тъй като в момента те нямат договори за строително-монтажни дейности, каквито на практика извършват, но не могат да отчетат по документи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Абе
    То е ясно, че вие магистрала няма да построите. Поне спрете да се оправдавате, колко криви били предните, че направо ставате снмешни вече.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари