Ще спре ли ТЕЦ - Русе заради липса на въглища от Украйна?

1
От "Топлофикация" Русе се ориентират към ограничаване на използването на въглища
От "Топлофикация" Русе се ориентират към ограничаване на използването на въглища Снимка: Dunavmost, архив

Войната в Украйна е още едно изпитание пред ТЕЦ-овете в у нас, които разчитат на въглища от Донбас

Освен повишаването на цената през последната година, под въпрос остава и бъдещата им доставка от Донецк. От "Топлофикация" Русе се ориентират към ограничаване на използването на въглища, предава Венета Николова за БНТ. 

ТЕЦ-Русе от години работи с донецки въглища, тъй като са с по-високо качество и по-калорични от българските. Суровината обаче е поскъпнала през последните една-две години с близо 300%, а цената на топлинната енергия е повишена едва с 11 на сто.

От "Топлофикация" са притеснени, че в момент, когато дружеството съкращава инвестиционни разходи, за да оцелее, идва и несигурността в бъдещите доставка на въглища.

"За края на сезона сме спокойни, защото имаме достатъчно въглища на склад, вече зависи от политическата обстановка какво ще стане…Ако има някакъв проблем, ще търсим друг вариант", каза инж. Севдалин Желев изп. директор на "Топлофикация Русе".

От дружеството ще бъдат принудени да търсят доставки на въглища извън Европа, което значително ще повиши разходите им.

Същата неизвестност съществува и за доставките на природен газ. А на тази суровина "Топлофикация" разчита за екологичното производство на електроенергия, за което е вложила собствени средства.

"В момента сме в процес на изграждане на три когенератора с обща мощност 21 мегавата и се надяваме в края на лятото да ги пуснем, за да могат да работят в летния режим, който ще бъде само с когенерация на природен газ, а зимата ще работи и топлофикационен котел", каза инж. Севдалин Желев изп. директор на "Топлофикация Русе".

"Топлофикация"- Русе използва като гориво и биомаса, уточни Севдалин Желев, като по този начин ще се намали употребата на въглища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    хм
    Пълно с въглища в Марица Изток, те от Донбас чак мъкнат.
  • 5
    6
    Тинка
    Намериха начин да се оправдават за цените.Няма ли въгледобив в БГ? Споко братя Бобокови се грижат за вносен италианско боклук...
  • 7
    5
    spoko
    Ножът е дървен, Донбас е в ОНД и ще продължат да доставят въглища, въпросът е дали от ЕС няма да ни забранят...Ясна ли е картинката вече?
  • 12
    4
    Кюмюра
    Белите ни дробове заприличаха на донбаски брикети. Спирайте го тоз ТЕЦ! Вместо на изнасяте тока от АЕЦ-а за жълти стотинки, вземайте ток от него.
  • 14
    3
    ...
    не бойся, ойропа ще ни залее с отпадъци за горене. мога да се обзаложа за всичко на света, че точно на това гориво ще минем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари