Ще си умра унижена!

31
Нещата в КОЦ - Русе са много по-сериозни. Уволнението на двамата лекари е само началото
Нещата в КОЦ - Русе са много по-сериозни. Уволнението на двамата лекари е само началото Снимка: Dunavmost

Споделяме историята на русенец за отношението на лекуващия му лекар в Комплексния онкологичен център в Русе.

С мъка Пламен Иванов разказва и за унижението и болката, на които е била подложена съпругата на неговия брат, която си е отишла от този свят унижена и с потъпкано достойнство.

Ето и целият разказ на г-н Иванов, споделен във фейсбук групата "Обществен съвет Русе"

"Уволниха Генова и Станчев от КОЦ - Русе, но нищо не е приключило!

Виждам как по БНР, например, в репортаж на Ася Пенчева, протестиращите биват нападани а Генова и Станчев изкарани невинни потърпевши.

Преди повече от 10 години почина от рак съпругата на моя брат. Лекуваха я в КОЦ – Русе и тя почти винаги се връщаше разплакана от там. Чувах непрекъснато в разговорите името на д-р Генова, но отдавах сълзите на страха от болестта и смъртта. Но тя бе мъжка жена. Не се огъваше лесно. И един ден я попитах - защо плаче, когато се връща от тия прегледи. Какво толкова се случва при тая Генова. Защо е толкова разстроена при положение, че дори, когато и поставиха смъртоносната диагнозата не трепна. "Защото ми потъпква достойнството, Пламене, отвърна. Аз знам, че ще умра, но не мога да понеса това, че не проявява капчица съчувствие, дори фалшиво, дори служебно. Вместо това ми крещи като фелдфебел всеки път, когато излязат кръвните резултати и са лоши. Сякаш аз нарочно ги правя такива. Свивам се и понасям. Нямам сили да се защитя. Нямам сили да защитя достойнството си. Ето затова плача. Ще си умра унижена". Няколко дни по-късно почина. И до последния миг се държа твърдо. Смъртта не я разклати. Но Генова успя.

Отминаха години и през 2014 г. и аз получих тежката диагноза. Тумор в главата на панкреаса и неустановен брой лезии в черния дроб с размер между 5 и 10 см. Тъй като вече знаех каква е атмосферата и нивото на лечение в КОЦ – Русе, се насочих към София. Бях в много тежко състояние, защото бях в четвъртия, последен стадий на заболяването. Получавах до 10 кризи на ден, които по усещане могат да се сравнят с умиране. Умирах по 10 пъти на ден. За щастие там попаднах на чудесни медицински специалисти. Загрижени за пациентите си. Готови да обяснят и разговарят с болния.

Както и да е, успях да се стабилизирам. Това се дължеше, както на лекарството Сандостатин ЛАР (месечна депо инжекция, която потискаше пристъпите ми) така и на стриктната диета, която бях разработил на базата на 40 годишния ми опит в акупунктурата и су-джок терапията. Инжекцията правеше живота ми поносим, а диетата блокираше развитието на туморите и бавно ги разграждаше. И така четири години. На четвъртата година бях в добра форма, с отлични кръвни показатели и със стабилни тумори, които не се развиваха а намаляваха постепенно. За четири години ми направиха само три скенера, защото по множество медицински съображение нямаше нужда от повече.

На четвъртата година реших да се прехвърля в КОЦ – Русе, просто защото ми омръзна да пътувам всеки месец до София, за да получа инжекцията Сандостатин ЛАР. Реших че какво толкова. Моят случай е прост. Назначено ми е лечение. То е успешно. Трябва само да си получавам инжекцията редовно в КОЦ - Русе.

Решение, за което дълбоко съжалих. Когато прекрачих прага на КОЦ все едно попаднах в страната на орките. Мога да бъда обстоятелствен и да опиша множество конкретни сюреалистични ситуации за времето, в което бях в тая болница. Но ще ги обобщя така:

Център на грубото, неадекватно отношение в онкологично отделение на КОЦ – Русе е д-р Катерина Генова. Нестабилна психически личност, самовлюбен нарцис, който счита болните и персонала за низши същества, които може да нагрубява по всевъзможни начини. Не ги уважава. Излиза от равновесие, държи се просташки, крещи и обижда околните по съвсем дребни поводи. По никакъв начин не общува с болните. С нея не е възможно да комуникираш. Не можеш да зададеш въпрос относно лечението. Не можеш да споделиш състоянието и симптомите, които изпитваш. Не дай си боже да попиташ нещо свързано с назначеното лечение или - още по лошо да се позовеш на мнението на други онколози. Следва истеричен припадък, крясъци, и много често връчване на формуляр за отказ от лечение – като не ти харесва тук, търси си друга болница ….. Стресирани от това поведение са не само болните, но и целият персонал включително и други лекари. Не проявява абсолютно никакъв такт свързан със състоянието на тежко болните хора, които се лекуват там. Наранява тях и близките им с тежкото си, безпардонно и грубо отношение.

Знае се, че онколозите не могат кой знае колко да помогнат на онкоболните. Но биха могли да бъдат поне учтиви.

Поведението на Генова задава тон, който са попили и някои от другите онколози. Например д-р Станев и д-р Иванов. Държат се по подобен начин – просташки, без уважение към болните и близките им.

Единственият заслужаващ уважение лекар там, е д-р Валерий Йорданов. Той е внимателен, учтив, готов да ти влезе в положението. С него може да се говори нормално. Демонстрира загриженост към болните.

Самият аз бях лишен от лечение след една година борба с д-р Генова. Причината беше, че след вземане на второ и трето мнение от други онколози, отказах да ми бъдат правени скенери всеки три месеца. Тия скенери не са безобидни. Особено в моето състояние. Добрата медицинска практика предполага един – максимум два скенера годишно при стабилни тумори като моя. Отговорът беше – или правиш скенери или не получаваш лекарство. Избрах вторият вариант и вече трети месец съм без лечение. Затова подкрепям протеста срещу д-р Генова. Доколкото разбрах тя вече е уволнена. Но това не е достатъчно. Аз считам че тя и д-р Кожухаров трябва да бъдат разследвани за източване на НЗОК в особено големи размери. Също и за диагностични практики вредни и опасни за пациентите.

Ситуацията в КОЦ- Русе не е от вчера. Тя се знае от ръководството. Въпросът е защо не са взети мерки? Ако д-р Генова продаваше зарзават или беше банков чиновник щяха да я изгонят още първата седмица при такова отношение към клиентите. А тук я търпят от години. Защо? Много просто – защото носи много пари на болницата, чрез източване на НЗОК. Доколкото знам цифрата е около 300 000 лв. на месец. Това става с множество излишни медицински процедури – скенери, вливания, стационар и т.н.

Ще илюстрирам с един от начините, по който го прави. Спиралния скенер. Още при постъпване в болницата ми заявиха, че тук ВСИЧКИ болни минават задължително всеки втори или трети месец през спиралния скенер. Заявиха го гордо, като някаква придобивка. Някои болни дори се радват на това – значи тук са загрижени и ще ги изследват често.

Нека да поясня за спиралния скенер без да се впускам в детайли. Той ще ви облъчи с радиоактивно йонизиращо лъчение. Нивата на йонизиращото лъчение се измерват с единицата – милисилверт. Например в Русе, за една година получавате 0,4 милисилверта естественно радиационно облъчване, което се абсорбира от организма ви. Ако сканират главата ви със спирален скенер ще получите около 67 милисилверта, за корема 16 милисилверта, за гръдния кош – 8 милисилверта. Например имате рак на мозъка. И трябва да ви сканират според правилата на болницата. На всеки два месеца. За една година ще абсорбирате около 400 милисилверта. Това е равно на естественото радиационно облъчване за 1200 години. Равно е на 3350 ренгенови снимки. Окаже се обаче, че туморът ви е стабилен като моя. И живеете с него. В края на третата година ще сте абсорбирали 1200 милисилверта. Смъртоносната радиационна доза е 1000 милисилверта. Това е естествената радиация за 3600 години. Радиацията на 10000 рентгенови снимки. Все едно всеки ден да ви правят по 10 ренгенови снимки в продължение на тия три години.

Това е един краен пример. Но и по ниските абсорбирани дози от порядъка 10 – 15 милисилверта при скенер на корем са не по-малко опасни, ако се правят често. Затова и в цял свят медицинските общности се стремят да ограничат честотата на използване на скенери. За чест на МЗ в началото на 2018 г. бе приета Наредба за защита на лицата при медицинско облъчване. В нея е записано: (2) Медицинско облъчване се прилага само в случай, че не съществуват други методи без прилагане на йонизиращи лъчения, с които се постигат същите диагностични или лечебни резултати, като се отчитат рисковете за здравето от прилагането им.

Сиреч скенер се използва само, ако няма друг начин за диагностично изследване. Например ядрено магнитен резонанс, ехограф, в някои случаи, като моя – кръвни изследвания. ЯМР има само на 200 метра от КОЦ - Русе

Това разбира се няма да ви го обяснят в КОЦ – Русе. Важни са само парите, които се изкарват от скенера собственост на КОЦ. Та, ето каква е схемата за точене на НЗОК:

Събира се така наречения онкокомитет съставен от Генова и още двама онколози. Това вече е колективен орган. Отговорността е размита. Няма лична отговорност. Онкокомитетът определя клиничните пътеки, по които ще се лекува болния. В тия пътеки задължително присъства спирален скенер на всеки два или три месеца. Независимо дали има нужда или не. Така голяма част от болните получават недопустими нива радиация. Може да се каже, че чрез тия скенери ги доубиват.

Ако онкоболният откаже да прави толкова често скенери – значи нарушава правилата на болницата. Веднага му се посочва вратата да не дава лош пример на другите.

Един скенер, със съпътстващите процедури носи около хиляда лева на болницата. Ето как Генова осигуряваше по триста хиляди лева печалба на месец за сметка на здравето на пациентите. И това не може да не е било известно на управителя – д-р Кожухаров.

Тук е замесена и русенската здравна каса. Защото аз сезирах НЗОК в София за случая. От там ми се обадиха и изразиха съгласие с моята теза. После получих писмо, че ще бъде извършена проверка на КОЦ - Русе от НОЗК – Русе и ще ме информират за резултата. Разбира се още щом чух кой ще прави проверката бях наясно че всичко ще се потули и никой няма да ме информира за нищо. Така и стана.

Аз мисля, че това е много по-сериозно от грубото отношение на Генова и тепърва ще има развитие."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари