Напрежението в Онкодиспансера продължава

5
Двата протеста, насрочени за 4 февруари остават
Двата протеста, насрочени за 4 февруари остават Видео: Русе Медиа

Напрежението в Комплексния онкологичен център в Русе заради отношението на лекари към пациенти продължава.

Обвиненията, отправени към двама от онколозите – д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев, предизвикаха силен обществен отзвук. Лекарите бяха помолени да напуснат от ръководството на лечебното заведение и от днес вече не са на работа, което пък доведе до недоволство от сегашните им пациенти, предава Русе Медиа.

Велизара Георгиева е загубила сестра си преди три години от рак. Когато самата тя е диагностицирана с онкологично заболяване, категорично отказва да се лекува в Русе заради лошото отношение на двамата лекари.

След като бях видяла отношението, бях сигурна, че не  искам да си причиня това на себе си и на семейството си, за да мога да се излекувам и да отгледам децата си. Ние единствено искаме добрина и смятаме, че тежкоболният пациент, болен от рак, е редно, дори и е да е в последен стадий, трябва да си отиде в достойнство и в добри грижи. Да бъдат прегърнати, поне в моята болница, в която се лекувам, е така, потупани по рамото, успокоени и убедени, че са на правилното място при правилните хора и ще бъдат спасени. И ще им бъде удължен живота или може би даже излекувани“, казва Велизара Георгиева.

Това убеждение обединява десетки русенци, които решават да направят протест. Инициира го Иван Стойчев, който наскоро е загубил майка си, също пациент на двамата лекари.

Организираме протеста заради нехуманното отношение на двама доктори, които както стотици хора потвърдиха, не се отнасят по нормален начин с пациентите си и това е главното, което подбуди нашето недоволство. Обвиняваха ме, че цяла година не съм идвал да се интересувам от състоянието на майка си, но истината е, че аз я оставях и вземах с колата, а тя не пожела да се кача да питам, защото докторите не обичали да им се задават въпроси, ставали нервни, когато близките искат да узнаят за състоянието на пациента“, споделя русенецът.

Засиленото обществено недоволство принуди ръководството на Онкодиспансера да реагира.

Беше предложено на двамата колеги да си подадат заявлението за напускане по взаимно съгласие. Последната година започнаха да зачестяват жалбите срещу тях за лошо отношение, но това бяха устни жалби, хората ги беше страх да дадат писмени жалби, защото са се чувствали зависими от тях двамата като лекари.  Имаше лошо от тяхната страна е към колеги, което също е недопустимо, тъй като все пак ние сме екип, сам по себе си никой не е герой в медицината“, коментира управителят на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров. Той успокоява пациентите, че напускането на лекарите няма да се отрази на лечението, тъй като техните задължения ще се поемат от други специалисти в КОЦ-Русе.

Други пациенти обаче не са съгласни с това решение и ще протестират в защита на лекарите. Правят и подписка в тяхна подкрепа. Димитринка Петкова се бори от 2005 г. с рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на костите и казва, че благодарение на д-р Генова е жива.

От 2012 г. осем години съм жива с напреднал стадий на карцином на яйчника. Всяка седмица съм в болницата и мога да кажа, че такъв човек като нея, тя където и да отиде, каквото и да направи, аз също ще я следвам“, казва пък Стефка Димитрова.

Старшата сестра на отделението Цветомира Николова също застава зад д-р Генова. „Тя е един страхотен ръководител, организатор, перфекционист, работохолик, никого не е нагрубила или обидила без повод. Много от пациентите не спазват режима в отделението, който е, и затова се създават ситуации на недоразумения. И тогава стават понякога и скандали“, казва тя.

Въпреки напускането на лекарите недоволните от тях ще излязат на протест. Юлия Николова, която е и адвокат, настоява компетентните органи  да си свършат работата и да отговорят има ли нарушения на Кодекса на професионална етика на лекарите в България.

Двамата лекари – д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев, отказаха да коментират случая, тъй като се чувстват огорчени. Протестите за и против тях ще се състоят на 4 февруари – Световния ден за борба с рака.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари