1000 плаката ще алармират за дрогата сред децата в Русе

2
Във Facebook страница на инициативата всеки може да се запознае с материалите
Във Facebook страница на инициативата всеки може да се запознае с материалите Снимка: Областната администрация - Русе

Във Facebook страница на инициативата всеки може да се запознае с материалите

Доброволци от Младежкия парламент към Общинския младежки дом в Русе, заедно с представители на Българския червени кръст, Превантивно информационния център по наркотични вещества към Община Русе и Ротаракт клуб Русе разпределиха районите в русенско, където до края на седмицата ще разпространят 1000 плаката, привличащи вниманието на гражданите по наболелия проблем с разпространението на наркотични вещества сред подрастващите. Дейността е част от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” и тя бе подкрепена от областния управител Анатоли Станев. След сканиране на QR-кода от плаката всеки може да влезе във Facebook страница на инициативата и да се запознае с публикуваните в нея материали.

В срещата участваха експерти на Областната администрация, началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева, журналистът Румен Николаев, а също и представители на Университетска болница „Медика-Русе“. Те заедно с доброволците обсъдиха и коментираха следващи стъпки в рамките на инициативата, които да покажат на обществото сериозността на проблема с разпространението и употреба на наркотици. В дискусията бе отново потвърдено, че почти всички ученици са наясно кой в класовете употребява и/или разпространява дрога. Остава обаче отворен въпросът защо въпреки това не се вземат адекватни мерки това да се прекрати. Сред направените предложения бе в началото на лятото да се проведе хепанинг или фестивал, който да се ангажира с темата.

Лансирана бе и идеята да се правят срещи на живо с хора, пострадали от употребата на дрога, а също и да се представят клипове и филми, разкриващи последствията от наркотиците. Обмисля се и насърчаване в някои от часовете в училище да влизат блогъри или известни русенци, които да говорят за сериозността на проблема пред подрастващите. „Училището и родителите обаче остават основните лица, които трябва да следят и говорят за вредата от растящата сред тийнейджърите пандемия и последствията от нея“, коментираха участниците в срещата. Те за пореден път се обединиха около целта възможно повече русенци да разберат сериозността от последствията от употребата на наркотици, особено на амфетамини и метамфетамини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Откровено казано
    С плакатни информационни инициативи проблеми с употребата на наркотици НЕ СЕ РЕШАВАТ. В развити западни страни е установено, че подобен подход има ефект на привличане на вниманието и желанието на подрастващите да опитат "това нещо", за което толкова много се говори и обсъжда, и дали е точно така. Не подценявайте съвременните деца и младежи, защото те са много добре информирани в тази област, даже по-добре информирани от ръководителите на тази пиарска акция. Корените на проблема са съвсем други и се намират в семействата, сблъскващи се с немалко проблеми, насилие и пренебрегване на грижите за децата, липса на подходящи отговори на проблемите на децата в училище и незадоволителна работа на психолози и педагогически съветници в училищата, разпространение на модели на девиантно поведение в общественото пространство, неефективни мерки от страна на органите за опазване на обществения ред, необезпокояван трафик на наркотици през границата и др. Проблемът с употреба на наркотици от деца е проекция на всичко, което се случва в българското общество с липса на ценности, падение на морал, нарастване на престъпността и др. Моля, уважаемите ръководителка на РУО - Русе, журналистът и другите съвместени с тях да не се занимават с проблеми, чиито дълбоки основания не разбират. Престанете с този отвратителен слоган за "спасяването" и най-вече за "спасяването" на децата от наркотици с тази "куха инициатива". Не правете нещо, което не разбирате, нито като съдържание, нито като ефект! Не се вживявайте в ролята на "спасители", защото може би имате нужда вие от "спасение" поради непознаване на проблема и симулиране на активност.
  • 3
    1
    весо
    не плакати а наказания трябва в момента в който хванат дилъра 10 години ама ще се споразумявал иди да станеш булка в затвора та да видим другите дали няма да се замислят дали да го правят е както е в Турция директно се лежи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари