Ще ремонтират ДГ „Зора“

0
Община Русе спечели проект за енергийна ефективност за детската градина
Община Русе спечели проект за енергийна ефективност за детската градина Снимка: Община Русе

Община Русе спечели проект за енергийна ефективност за детската градина

Община Русе бе одобрена за изпълнение на проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на ДГ „Зора“, гр. Русе“ по подпрограма “Енергийна ефективност на общински училища и детски градини“ към Инвестиционна програма за климата на Националния доверителен екофонд. Необходимата сума за дейностите е малко над 612 хиляди лева, от които почти 200 хиляди ще бъдат отпуснати от общинския бюджет.

Предвидените енергоспестяващи мерки включват полагане на външна топлоизолация на стени, топлоизолиране на покрив, смяна на дограма, мерки по отоплителната инсталация, изграждане на система за сградна автоматизация и управление, както и монтиране на фотоволтаична централа за производство на ел. енергия за собствени нужди.

След прилагането на мерките за енергийна ефективност се очаква сградата да достигне енергиен клас А, което от своя страна ще я характеризира като енергийно ефективна, устойчива и екологосъобразна. Предвиденият комплекс от мерки и интервенции ще допринесе за промяна на цялостния облик на детското заведение. Това от своя страна ще осигури съвременна материална база и ще гарантира безопасни и здравословни условия за възпитание, обучение и труд на децата, развитие на материалната и културната среда и отговорно поведение към разходване на електроенергия. Реализирането на проекта ще допринесе и за подобряване на енергийните характеристики на сградата и значително намаляване на потреблението на електрическа енергия. Спестеното количество първична електрическа енергия и спестено количество въглеродни емисии ще допринесат за борбата с климатичните изменения, обясниха от Община Русе.

Припомняме, че това е трето одобрено проектно предложение на Община Русе за прилагане на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда в образователни институции в рамките на един месец. През септември администрацията спечели финансиране за ОУ „Отец Паисий“ - Русе и ДГ „Слънце“ по процедура „Модернизация на образователна среда“ на Плана за възстановяване и устойчивост. Малко над 4,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в двете сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари