Ще има ли скок на лихвите при влизането ни в еврозоната?

1
Коментар на икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и на кредитния консултант Петър Илиев
Коментар на икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и на кредитния консултант Петър Илиев Видео: NOVA

Коментар на икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и на кредитния консултант Петър Илиев

Лихвите по кредитите неминуемо ще тръгнат нагоре, ако влезем в еврозоната. Отпускането на кредити пък ще стане по-трудно. Около тази теза се обединиха икономистите Евгений Кънев и Петър Ганев и кредитният консултант Петър Илиев.

Факт е, че в Европа пазарът се промени. Лихвите се вдигнаха и е по-скъпо да вземеш кредит. Такава е ситуацията в Германия и в Чехия. У нас тя е малко по-различна. Лихвите останаха ниски. Има ликвидност в системата и получаването на кредит е сравнително лесно. Има два начина за ограничаване на този кредитен ръст. Единият е вдигане на минималните резерви на банките. Наскоро те бяха повишени на 12%. Алтернативният подход е в изискванията за системен риск, а именно - правилата за клиентите. Доходът е спрямо вноската и самоучастието”, обясни Петър Ганев, цитиран от NOVA.

Всичко зависи от хипотезата дали и кога ще влезем в еврозоната. Част от проблема в българската финансова система е, че сме във валутен борд. Банките са застраховани срещу редица рискове. Поради липсата на много финансови инструменти и факта, че населението спестява в депозити или инвестира в имоти – има изключително ограничени опции какво да се прави с този ресурс. По тази причина банките са пълни основно с левов ресурс, който не се ценообразува на базова лихва, каквато е „Юрибор”, а по друг индекс. Поради тази причина са много ниски лихвите. Когато влезем в еврозоната, лихвите неминуемо ще тръгнат нагоре”, подчерта Евгений Кънев.

„Ако целта е да ограничим ръста на кредитирането, мерките, анонсирани от гуверньора на БНБ Димитър Радев преди дни, ще са по-ефективни. Те ще ограничат определени хора, чиито доходи са по-ниски, тоест разходите за вноски са по-високи или ще ограничат хората, които нямат самоучастие над лимита, обявен като задължителен”, обясни Петър Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    до 4
    какво означава "микрофанката" ако имаш изкаран инсулт или удар и не можеш да пишеш и да говориш правилно и си с цялостно увредена комуникация, няма ли по-подходящи занимания за теб?
  • 5
    5
    Дреме ми на балалайката
    Жалко, че вече живеем в свят, в който човек няма право на собствено мнение, а все трябва да бъде "набито" от някого.
  • -4
    4
    До 3
    Микрофанката ли ти наби тази глупост в балалайката....
  • 7
    3
    Дреме ми на балалайката
    Никой нормален българин не иска да влезем в еврозоната. Стига сте ланкали за това евро. Само някакви измислени "икономисти" ни представате, само и само да се говори, а какво се говори май вече няма значение.
  • 10
    2
    Спокоен
    Мъчно ми е за тия хорица, които подмамиха някак и се набълбукаха с кредити за 30 години напред. То в тия мътни времена финансов план за две години не можеш да направиш, камо ли за 30. Ще има много разбити човешки животи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари