Ще има ли Русе общински плувен басейн?

4
Русе е единственият голям град в страната без общински спортен басейн
Русе е единственият голям град в страната без общински спортен басейн Снимка: Община Русе

Русе е единственият голям град в страната без общински спортен басейн

 Въпреки спечелените медали, русенските плувци тренират в неподходящи условия. Затова много от тях избират да се състезават за други отбори. Община Русе планира изграждането на многофункционален плувен комплекс с кредит от 12 милиона лева, който ще се изплаща 16 години, разказва Даниела Василева от БНТ. 

Единственият закрит басейн в града в момента се ползва за склад.

"Съществуваше покрит басейн, който е със стандартите, минималните, 25-метров, но той е затворен от 2 години. Колегите от този басейн се преместиха в Спортното училище, там е 17-метров басейн и мога да твърдя, че приключи плуването в града и плуването в нормални условия", заяви треньорът Деян Дончев.

Другият закрит басейн е в гимназията по корабоплаване, но той е само 20 метра и не е подходящ за подготовка на плувци и ватерполисти, дори и от най-малките възрастови групи. А в Русе има 230 картотекирани състезатели. Освен тях в курсове се обучават още 200 деца, но базата е недостатъчна да приеме всички желаещи.

"Всеки ден връщаме деца, връщаме и родители. Няма как в този малък басейн. Не един басейн, три басейна да има в града, пак няма да стигнат", допълни Деян Дончев, старши треньор на Клуб по плувни спортове "Локомотив" - Русе.

Проектът на общината предвижда изграждане на многофункционален комплекс в Парка на младежта, като се реконструира и надгради сега съществуващата база.

"Паркът на младежта е запуснат от десетки години и басейните, които познаваме, са се превърнали като придатък на кръчма. Това за мен не е правилно", коментира кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Идеята е басейните в комплекса да са достъпни както за децата, така и за възрастните, които искат да се занимават с плувни спортове.

"Откритият басейн към момента е спукан и не функционира нормално. Да го ремонтираме. Така ще имаме 50-метров открит басейн, готов за състезания. Другият открит басейн, който е по водна топка, към момента трябва да бъде разширен. Това означава, че ние в голяма част ще запазим тялото му, за да стане 30 на 33 метра и така ще може и на закрито да бъдат провеждани състезания и по водна топка, и по плуване. След което върху него ще се построи сграда, която според мен ще бъде много красива, уникална, емблематична, виждайки нейния релеф и от река Дунав", каза още Пенчо Милков.

Проектът предвижда още да има фитнес, студио за масаж, търговска част, така че комплексът да може да се самоиздържа. Ако получи одобрението на общинските съветници, местната администрация предвижда още тази година да вложи в изграждането на комплекса 2 милиона лева собствени средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Светлозар Павлов
    Давайте бързо, че изгорех ... !:) Успех!
  • 1
    8
    Ами
    една общинска фабрика за олио не може ли ?
  • 1
    7
    Ами
    Общинска сладкарница , фризьорница, тоалетна и т.н. не искате ли ? АА и общинска бензиностация може ....
  • 10
    6
    русененка до 5
    На мястото на басейна на "П.Караминчев" сега има бензиностанция и магазин от немска верига за хранителни и други стоки. Та тази и друга по- голяма немска верига супермаркети май не плащали и стотинка данък оборот, а парите ги внасяли в Германия.
  • 10
    5
    русенец
    То и "П.Караминчев" имаше басейн до стадион "Дунав", не знам на кого го подариха. Иначе Пенчо, не се пъни ! Целият град е в дупки, окопи, траншеи с всякакви, в това число и над олимпийски размери. Чакаме само дъжд или спукана тръба и басейните са готови! Ех, Пенчо, Пенчо! Защо не стана зарзаватчия или хигиенист? Щеше да ти пасне на натюрела!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари