Ще демонтират ли паметника на "Альоша" в Пловдив?

1
Общински съветници поискаха референдум по темата
Общински съветници поискаха референдум по темата

Общински съветници поискаха референдум по темата

След демонтажа на Паметника на съветската армия в София, започват разгорещени обществени дебати и за премахването и на монумента на „Альоша”, който се издига на едно от тепетата в Пловдив - Бунарджика.

Според общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски предложението на ПП-ДБ е за преместване на паметника. „Ние не искаме да го демонтираме или разрушаваме, а да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Пред Пловдив има множество други проблеми, по които работим, но това е основният морален казус. Постоянните комисии в Общинския съвет разгледаха предложението и възложиха финансов, правен и технически анализ. Когато той е готов, ще може да пристъпим към дискусия в зала”, каза Славенски, цитиран от NOVA.

„Казусът все още е на фаза комисии, които изискват много информация от администрацията, за да се разбере дали демонтажът е технически възможен и дали това няма да наруши изградената инфраструктура. Трябва да стане ясно и колко ще струва това на данъкоплатците. Предложението е внесено от двама от общо 10-имата съветници от групата на ПП-ДБ и за мен това показва организационна немощ. Опозицията в Пловдив няма капацитет да се занимава с градоустройствени проблеми, а подхваща исторически. На първо място трябва да чуем пловдивчани, по темата да има дълъг дебат. Това решение не бива да се взима бързо”, каза Слави Георгиев, общински съветник от ГЕРБ.

ИТН настояват да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента, добави общинарят Димитър Арнаудов. По думите му това не е най-болният въпрос, който в момента касае пловдивчани.

Според Ангел Палийски от “Съединение за Пловдив” трябва да бъде направен анализ, който да покаже всички технически възможности за преместването на паметника. „Трябва да бъде направено обществено обсъждане, тъй като е важно мнението на жителите на Пловдив, каза той.

„Мястото на „Альоша” е там, където е в момента. БСП е против провеждане на референдум. Паметникът е символ на една саможертва, на достойното наше участие във Втората световна война. Протести няма да има, будни граждани ще се съберат, за да подкрепят запазването на монумента. Това ще се случи пред сградата на Общинския съвет в града", каза съветникът от БСП Калин Милчев.

Борислав Инчев от „BraVo, Пловдив” добави, че най-удачната стъпка е провеждането на местен референдум. „Пред Пловдив има доста други проблеми. Би трябвало да степенуваме важните неща за града”, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    8
    Sтанко
    Демонтаж на окупаторския паметник на Галоша в Русе! ТероруZZшлямия в забвение ЗАВИНАГИ! България над всичко! Слава на братска Украина!
  • 2
    7
    Бивш русенец
    Альошо ми е...
  • -2
    6
    До 4
    Сюткейс - Трейнстейшън - Лондонбад или Парижистан! Еврогейският съюз те зове, джендър!
  • 2
    5
    до тукашните
    рушители! А паметникът на войводата Панайот Хитов още чака да бъде направен! Ама вие не сте строители, а рушители!
  • 2
    4
    До 2
    Чемодан > вокзал > Сибирь. Собирайся! Россия мать зовет!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари