Пловдивчани протестират заради предложението за преместването на Альоша

0
Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от "Демократи за силна България"
Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от "Демократи за силна България" Снимка: БГНЕС

Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от "Демократи за силна България"

Граждани се събраха на протест пред сградата на Общинския съвет в Пловдив заради предложение да бъде преместен паметникът на Съветската армия "Альоша". Недоволството е предизвикано от идеята на общинските съветници от "Демократи за силна България" Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", паметникът да бъде демонтиран и преместен в Музея на социалистическото изкуство до края на годината.

Според вносителите премахването на паметника "Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Паметникът на Съветската армия "Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари