Щабът обмисля как да се ползват планини и паркове

0
Мислят за режим както при пазаруването
Мислят за режим както при пазаруването Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" с разпространението на коронавируса.

Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на традиционния брифинг на щаба.

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.

Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове, те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса, пише Дневник. Такъв режим има за големите магазини.

Борисов каза още, че утре ще се срещна с патриарха и светия синод, за да обсъдят какви ограничителни мерки да има във и около храмовете при предстоящите християнски празници. "Страх ме е на Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик, защото пълзим бавно нагоре, но нагоре, не сме на платото, не сме слезли, за да мислим за разпускане на мерките", обобщи премиерът.

Според него владиците са интелигентни хора и след утрешния разговор той очаква да се намери добро решение. По повод евентуално премахване на ограничения, Борисов каза, че сега не е моментът за това. "По-добре да ме намразят хората, да не искат да ме видят, но няма нищо друго доказано освен ограниченията. Нека сме дисциплинирани, две-три седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос", допълни той.

По повод изградените КПП-та на изходите на областните градове премиер посочи, че все пак това не са барикади и през тях може да се минава. "С народа не си играем на жмичка. Аз разчитам и затова умолявам, умолявам, разчитам на съзнанието, самодисциплината, колективното съзнание. Не е геройство да заобиколиш барикадата", допълни Бойко Борисов.

Започват масови тестове, но само в Банско

На въпрос за евентуално започване на масови тестове на хората за коронавирус, премиерът отговори, че в момента държавата това не може да си го позволи финансово. Друг проблем бил липсата на тестове. "Не могат да ни доставят тестовете, дойдат ли, ще тестваме масово, но няма. Физически няма от къде да се купят. PSR тестовете ги няма никъде. По 1000, 2000, 5000 снабдяваме. В Белгия бяхме платили 5000, но излезе закон, първо да си покриват нуждите на страната", каза Бойко Борисов.

Той съобщи, че днес е разпоредил на щаба да започне масово тестване на жителите на Банско.Целта е да се види колко хора в града са изградили имунитет. "Имаме данни за епидемилогичната атмосфера в Банско и ще се види по заведения, по места за срещи на заболелите, дали хората, били в контакт с вируса, имат изграден имунитет", уточни членът на щаба Тодор Кантарджиев.

На въпрос защо той постоянно се тества за коронавирус, а такива не се правят на медиците в болниците, Борисов каза, че в много държави премиерите са задължени по закон да се тестват. Той допълни, че хората от щаба, който ходят по болниците със заразени постоянно са около него. "Не е ли редно да знаете дали съм здрав или не, дали моята отговорност не е по-голяма от лекарите на първа линия, когато милиарди трябва да влязат при хората и фирмите", посочи още премиерът.

Председателят на кризисния щаб Венцислав Мутафчийски определи като манипулативно твърдението, че не се тества персонала от болниците, в които има настанени заразени. На друг въпрос, членът на щаба Тодор Кантарджиев каза, че е възможно на места в болниците да се ползват облекла за химическа защита от 80-те години, но те се обличали само от хората, които се занимавали с дезинфекцията. "За медицинските екипи има достатъчно маски, еднократни и многократни защитни костюми, калцуни и ръкавици", обобщи той.

Борисов се среща с доц. Мангъров

Борисов каза, че днес ще разговаря с доцент Атанас Мангъров, който на няколко пъти се обяви срещу ограниченията. "Ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него. Днес ще дойде в 10.30, имаме добри отношения, не ми е приятно да се създават впечатление за обратното", каза премиерът. Преди няколко дни Борисов критикува тезите му, като го призова да каже колко хора ще умрат, ако се отменят ограниченията и се реализират неговите виждания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари