Шестокласниците ще трябва да обработват информация от научни текстове

0
Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието
Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието Снимка: Надежда Чипева, Капитал

Шестокласниците ще учат “Хубава си, моя горо”, “Братчетата на Гаврош”, “Малкият принц” и “Принцът и просякът”, а програмата им по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието.

Ще трябва още да извличат и обработват информация от научни и от официално-делови текстове според програмата им по български език, пише 24 часа.

В нея е заложено учениците да усъвършенстват уменията си за използване на информацията в различни комуникативни ситуации, да могат да аргументират мнение и да показват толерантност в диалог. Те се учат да пишат отговор на научен въпрос, обява и делова покана. Това обясниха от Министерството на образованието и науката.

Според експертите чрез програмата се разширяват знанията за местоимения, за нелични глаголни форми и за системата на глаголните времена.

Въвеждат се променливо Я, еднородни части в простото изречение, сложно съчинено изречение, съюз, междуметие и частица.

Според препоръчителното разпределение на часовете 44% са за нови знания, 37% - за упражнения, 6% - за преговор, 6% - за обобщение, и 7% - за контролни и класни работи.

Всъщност задълбоченото учене по български език е важно за шестокласниците, защото изпитите след 7-и клас вече няма да измерват знанията и уменията, придобити само в този последен клас, както досега. От следващата учебна година форматът се променя и миниматурите ще мерят наученото през 5-и, 6-и и 7-и клас.

Компромис за догодина е направен единствено за литературата. За да не се притесняват учениците, се реши външното оценяване в частта литература да проверява компетентности, придобити в целия прогимназиален етап, но върху творби и автори само от 7-и клас.

Проверката по литература за три години ще влезе от учебната 2020/2021 г., уточниха от министерството на образованието.

Затова родителите вече отрано трябва да предупреждават децата си, че уроците са важни, за да могат да попаднат в елитна паралелка след изпитите в 7-и клас.

Уроците по литература в 6-и клас пък са структурирани в три блока - човекът и природата, човекът и изкуството, човекът и другите. Заложени са за изучаване творби или откъси от творби както от българската литература (“Хубава си, моя горо”, “Отечество любезно, как хубаво си ти”, “Под игото”, “Косачи”, “Художник”, “Братчетата на Гаврош”, “Серафим”), така и от чуждата литература (“Моето семейство и други животни”, “Принцът и просякът”, “Малкият принц”).

Според учебната програма като комуникативни компетентности се определят компетентностите на учениците да възприемат и да създават различни текстове.

Ученикът трябва да умее да създава в устна и писмена форма характеристики на герой с цел да обясни на събеседник мотивацията на героя за неговите действия и неговата сюжетна роля.

Програмата по история и цивилизации обхваща епохата на Средновековието. В рамките на европейската история това е периодът V - XV век, а в националната ни история - от славяни и българи до края на XVII век. Акцент е поставен върху динамиката на онези политически, стопански, социални и културни процеси, които са в основата на формиране на облика на европейската цивилизация.

В същото време се проследяват процесите в българското общество и държава, които разкриват българските приноси в Европейското средновековие и допринасят за утвърждаване на българската идентичност като част от европейската.

В дейностите в класната стая се предвиждат провеждането на ролеви игри, изработването на хронологични таблици, линии на времето, мултимедийни презентации, работи се с различни видове източници. Извън класната стая програмата предвижда посещение на музеи, библиотеки и провеждане на екскурзии с учебна цел.

Сред новите понятия, които учениците трябва да овладеят по история и цивилизации, са варвари, хан, княз, народност, халиф, “свещена война”, съсловие, васалитет, езичество, рицар, “Златен век”, книжовна школа, патриарх, папа, архиепископ, ерес, кръстоносци, харта и др.

Шестокласниците ще научат още какво представляват монашеските и рицарските ордени, какво е православие и католицизъм. Ще разберат още какво означават дискриминация и толерантност. Ще научат още какво е буржоа, султан, везир, кадия, спахии, еничари, рая и хайдути.

До 60% от разпределението на задължителните учебни часове за годината са предвидени за нови знания. За упражнения и практически дейности ще бъдат отделени 22%, за обобщение и преговор - 12%, а за контрол и оценка - до 6%.

Учебните програми за 6-и клас са в сила от учебната 2017/2018 г., припомнят от министерството на образованието.

В края на класа трябва да се знае питагоровата теорема.

По математика учениците ще изучават геометрични фигури и тела, рационални числа, степенуване, уравнения, пропорции и елементи от вероятности и статистика. В края на класа те трябва да знаят питагоровата теорема и да я прилагат за намиране на неизвестна страна на правоъгълен триъгълник.

Трябва да умеят да откриват права и обратна пропорционалност в познати зависимости, да знаят свойствата на числовите равенства и да умеят да ги прилагат, да решават уравнения от вида ax + b = 0.

В програмата са залегнали уроци и за понятието “случайно събитие”, като учениците ще се учат да пресмятат вероятност на случайно събитие на най-просто ниво, казаха от министерството на образованието.

Сред новите понятия в уроците по математика за 6-и клас са многоъгълник, правилен многоъгълник, център на правилен многогълник, апотема на правилен многоъгълник, дължина на окръжност, лице на кръг, права призма, развивка на права призма, правилна пирамида основа, околна стена, основен ръб, околен ръб, височина на права призма, цилиндър, радиус на конус, височина на конус, числово равенство, коефициенти на уравнение и др.

В учебната програма е заложено до 60% от часовете за годината да бъдат за нови знания. 32% са за упражнения, преговор, обобщение и практически дейности. До 8% са предвидени за контрол и оценка (за входно и изходно ниво, за класни и за контролни работи, както и за проекти).

Сред практическите дейности, които могат да се правят в клас, са извършване на аритметични дейности с калкулатор при пресмятане на семейния и личния бюджет, което според авторите на програмата спомага за изграждане на математически компетентности и основни умения в областта на технологиите. В клас могат да използват софтуерни продукти за чертане на блокова и линейна диаграма, което пък развивало дигитална компетентност. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари