Шефът на ГДБОП: Знаем кой е поръчал атаката срещу НАП

0
Заданието към "Тад груп" е отвън
Заданието към "Тад груп" е отвън Видео: bTV

"Заданието за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите към "Тад груп" е отвън и имаме информация от кой човек идва", каза днес по bTV директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

На този етап той отказа да даде повече подробности, но допълни, че скоро обществото ще има тази информация.

По повод пуснатите вчера от прокуратурата "доказателства", доказващи вината на обвинените по случая, Спиридонов обяви, че разследващите "е трябвало да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда".

Ръководителят на антимафиотите обобщи, че това е много малка част от много доказателствата. "Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този човек (обвиненият за източването на данните Кристиян Бойков). Те ще се извадят в съда", допълни Спиридонов. По думите му на личния компютър на Бойков е намерено писмото, изпратено до медиите, с което беше даден линк към източените данни. Попитан как от ГДБОП са разбили кода за достъп до машината, Спиридонов обобщи - "с хитрост и лукавост".

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", допълни той.

Ивайло Спиридонов категорично отрече ГДБОП да е работила с "Тад груд", както твърдяха ръководителите на фирмата в първите дни след задържането на Бойков.

Ръководителят на ГДБОП смята, че има достатъчно доказателства, включително и записи на разговори, които доказва, че от "Тад груп" са атакували сайтовете на определени компании, а после са им предлагали защита. Спиридонов изрази надежда, че за това изнудване, ще постъпят и жилби.

В отговор на въпрос, той посочи, че е вече е ясно, че Кристиян Бойков не е действан сам, а другите обвинени - търговският директор Георги Янков и собственикът Иван Тодоров, имат отношение към атаката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук