Делото за изтичане на лични данни от НАП влиза в съда

0
На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на НАП са изтекли данните на над 6 милиона души
На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на НАП са изтекли данните на над 6 милиона души

На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на НАП са изтекли данните на над 6 милиона души

Почти 4 години след хакерската атака срещу Националната агенция за приходите делото влиза в съда. Обвиняеми са собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров и служителят в компанията Кристиян Бойков. На разпоредително заседание съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски, предаде БНТ.

Обвинението е за всяване на смут и страх. На 15 юли 2019 година стана ясно, че от масивите на Националната агенция за приходите са изтекли данните на над 6 милиона души, от които близо 2 милиона починали. Малко след теча на данни бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.

Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Стотици граждани заведоха индивидуални дела срещу приходната агенция заради нанесени щети.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари