Сезонни вируси и Ковид-19 циркулират в началото на учебната година

1
Вече има карантинирани паралелки
Вече има карантинирани паралелки

Сезонните вируси отново започват да отстъпват пред коронавируса, отчитат вирусолозите

Ръст на заболеваемостта от COVID-19 от началото на седмицата показват последните данни. Освен коронавируса обаче в момента циркулират и сезоните вируси, особено сред децата, предава bTV.

Сезонните вируси, които циркулират в момента, са риновирусите, аденовирусите и парагрипните вируси.

Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната по последна информация на здравното министерство е почти 27 на 10 000 души.

Коронавирусът обаче взима превес. В някои училища вече има карантинирани паралелки.

Синът на Мария Казначева наскоро боледува с кашлица, хрема и висока температура. Четири дни след появата на симптомите се заразява и тя. Тестът за COVID-19 е отрицателен.

При него продължи в рамките на 10-12 дни. Разчитах на някакъв изграден имунитет, но явно не”, каза тя.

Повечето пациенти на д-р Ира Маркова с грипоподобни симптоми в момента са в предучилищната възраст.

“Всеки от някъде дошъл – кой от Гърция, кой от село донесъл по нещо. Проветряване, разходки, излизане навън – всичко това трябва да се използва като профилактика”, съветва педиатърът д-р Ира Маркова.

Сезонните вируси обаче отново започват да отстъпват пред коронавируса, отчитат вирусолозите.

По отношение на COVID-19 не очаквам голям бум, но може да има известно повишаване на заболеваемостта поради сезонността на този вирус и поради факта, че в голяма част от населението отслабна имунитетът”, заяви проф. д-р Нели Корсун, завеждащ лаборатория "Грип и ОРЗ" в НЦЗПБ.

В момента циркулира вариантът “Омикрон” и неговите подварианти.

В едно столично училище има вече карантинирана една паралелка и осем заразени учители с COVID-19.

“Сега, въпреки че не е задължително, почти всички учители са с маски в клас. Хигиена, дисциплина, дистанция, това ще правим”, каза директорът на 51 СУ ''Елисавета Багряна" Асен Александров.

От образователното министерство напомнят, че директорите заедно със здравната инспекция могат да предприемат мерки в зависимост от заболеваемостта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари