Серийният убиец Шарл Собрадж излиза на свобода

0
Наричан "убиецът по бикини", в крайна сметка той е свързан с повече от 20 убийства
Наричан "убиецът по бикини", в крайна сметка той е свързан с повече от 20 убийства Снимка: Prakash Mathema /AFP/ Getty Images

Наричан "убиецът по бикини", в крайна сметка той е свързан с повече от 20 убийства

Френският сериен убиец Шарл Собрадж, извършил поредица от убийства в Азия през 70-те години на миналия век и представен в сериала на Netflix "Змията", се очаква да излезе на свобода от затвор в Непал.

Висшият съд на Непал постанови, че 78-годишният Собхрадж, който е в затвор в хималайската република от 2003 г. за две убийства през 70-те години на миналия век, трябва да бъде освободен предсрочно по здравословни причини.

Служители на затвора заявиха пред АФП, че след като получат съответните съдебни документи, ще предадат Собхрадж на имиграционните власти. Съдът е постановил той да бъде депортиран в срок от 15 дни, информира БГНЕС.

През 2017 г. Собхрадж се е нуждаел от операция на отворено сърце и освобождаването му е в съответствие със закона, позволяващ освобождаване по състрадание на приковани към леглото затворници, които вече са излежали три четвърти от присъдата си, се казва още в решението.

Френски гражданин от виетнамски и индийски произход, Собхрадж започва да пътува по света в началото на 70-те години на миналия век и се озовава в тайландската столица Банкок.

Представяйки се за търговец на скъпоценни камъни, той се сприятелява с жертвите си, много от които са западни туристи, тръгнали по пътя на хипитата през 70-те години на миналия век, след което ги дрогира, ограбва и убива.

"Той презираше туристите, виждаше в тях бедни млади наркомани", разказва пред АФП австралийската журналистка Джули Кларк, която през 2021 г. интервюира Собрадж.

"Смяташе се за герой на престъпността."

Изящен и изтънчен, през 1975 г. той е замесен в първото си убийство - това на млада американка, чието тяло е намерено на плажа, облечено в бикини.

Наричан "убиецът по бикини", в крайна сметка той е свързан с повече от 20 убийства.

Другото прозвище на Собхрадж - "Змията" - идва от способността му да приема други самоличности, за да избегне правосъдието.

Той става заглавие на хитовия сериал на Netflix, базиран на живота му.

"Измамник, прелъстител, грабител"

Той е арестуван в Индия през 1976 г. и в крайна сметка прекарва 21 години в затвора там, с кратка почивка през 1986 г., когато избягва и е заловен отново в индийския крайбрежен щат Гоа.

Освободен през 1997 г., Собхрадж живее в Париж и дава платени интервюта на журналисти, но през 2003 г. се връща в Непал.

Той е забелязан в туристическия район на Катманду и арестуван в казино.

На следващата година съдът там му издава доживотна присъда за убийството на американската туристка Кони Джо Бронзич през 1975 г. Десетилетие по-късно той е признат за виновен и за убийството на канадската спътница на Бронзич.

"Беше културен, учтив", спомня си миналата година пред АФП Надин Жир, французойка, която живеела в същия жилищен блок в Банкок като Собрадж.

"Той беше не само измамник, съблазнител, обирджия на туристи, но и зъл убиец".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари