Сергей Шойгу: Русия ще използва касетъчни бомби като ответна мярка срещу доставките за Украйна

1
Русия разполага с касетъчни боеприпаси, които са много по-ефективни от американските
Русия разполага с касетъчни боеприпаси, които са много по-ефективни от американските Снимка: ТАСС / Архив

Русия разполага с касетъчни боеприпаси, които са много по-ефективни от американските

Русия се въздържа от използването на касетъчни боеприпаси, но ще използва такива снаряди като ответна мярка срещу доставките за Украйна, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Интерфакс.

"Нито ние, нито американците, нито Киев сме се присъединили към Конвенцията за касетъчните боеприпаси. В същото време Русия, осъзнавайки заплахата, която подобни боеприпаси представляват за цивилното население, се е въздържала и се въздържа от използването им при специални операции", заяви министърът, но пропусна да отбележи, че страната му вече използва такива боеприпаси в Украйна, пише OFFNews.

По думите на Шойгу в случай че САЩ доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, руските въоръжени сили ще бъдат принудени да използват подобни средства за унищожаване срещу ВСУ.

"Трябва да се отбележи, че Русия разполага с касетъчни боеприпаси на въоръжение. Те са много по-ефективни от американските, номенклатурата им е по-широка и разнообразна", отбелязва министърът.

По данни на Пентагона обаче техните модели имат процент на неизправност от 2,35%, докато за руските се твърди, че този процент е 40.

Шойгу каза още, че в момента командването на Обединената група войски в района на "специалната военна операция" предприема "допълнителни организационни и технически мерки за защита на личния състав и техниката от разрушителните елементи на касетъчните боеприпаси".

Според него доставката на касетъчни боеприпаси на Киев ще доведе до удължаване на конфликта.

"Целият свят вече видя, че те потвърдиха предаването на касетъчни боеприпаси. Те го оправдават по различни начини. Казват, че като се вземе предвид фактът, че конвенционалните боеприпаси от калибър 155 всъщност са свършили, така че сега до момента, в който се разгърне тяхното производство, са решили да се покрият с тези касетъчни боеприпаси", обяви още руският министър на отбраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    13
    до 9
    Пак не си разбрал какво четеш бе.... Не е "безаналогово", а е "без аналог"... Ма какво да ти се обяснява като си олигофрен 🤣
  • 2
    12
    до ушанката
    Жал ми е за тебе... След 2-3 месеца като видиш, че нищо от мечтите не се сбъдва, ще ти остане само да се обесиш! Приятелски съвет: иди помагай на зеления! Поне ще умреш щастлив, че си помогнал срещу така омразните руснаци!
  • 1
    11
    до 9
    прав си, те затова махнаха пейтриътите и по фронта, нещо не се срещат котенцата, щото рашките нямат нищо вече и ракетите свършиха и сичко!
  • 1
    10
    до 9
    бегай бърже във вилнюс да ги успокоиш, че на рашките са им останали само лопатки, да ги почват, че да се свършва!
  • -1
    9
    До 3
    Наслушахме се , нагледахме се на безаналоговото руско оръжие,на неговата прецизност и точност.Всичко се оказа един мит,който беше развенчан.Ако ги нямаше иранските дронове,какво щяха да правят рашките?Затова ли пуснаха Медведката да плаши с атомна война,без дори да му спират водката....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари