Сергей Лавров: Зад темата с мирните преговори се крие заговор срещу Русия

0
Западът се опитва да обърне всичко с главата надолу, заяви руският външен министър
Западът се опитва да обърне всичко с главата надолу, заяви руският външен министър Снимка: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ

Западът се опитва да обърне всичко с главата надолу, заяви руският външен министър

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че темата за руско-украинските мирни преговори се е превърнала в "заговор" срещу Москва, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

Говорейки на кръгла маса за уреждането на украинския конфликт с участието на посланиците на 35 държави в Москва, Лавров заяви, че Западът се опитва "да обърне всичко с главата надолу".

"Около темата за т.нар. мирни преговори има истински заговор, както и опити да се обърне всичко с главата надолу чрез псевдодипломация", каза той.

Русия е готова да отговори на всички сериозни инициативи по руско-украинското уреждане и тази позиция не се е променила, каза той и добави, че "всички топки" по отношение на организацията на процеса между Русия и Украйна са в полето на Киев.

Според него проблемът е, че вместо да насърчава справедлив процес, Западът се опитва да привлече страните от световното мнозинство към подкрепа на инициативата на украинския президент Володимир Зеленски, която той нарече "мирна формула".

"Западът от месеци твърди, че тази "мирна формула" е единствената основа за преговори. Тя тръгва от невинни теми ... и след това стига до целта, с която е измислена - нанасяне на стратегическо поражение на Русия, възстановяване на границите на Украйна такива, каквито са били през 1991 г., изправяне пред военен съд на руското ръководство, принуждаване на Русия да плати репарации, а след това "по милост" да се съгласи да подпише мирно споразумение", заяви първият дипломат на Русия.

Според външния министър Западът се опитва да убеди страните от Африка, Азия и Латинска Америка да подкрепят инициативата на Зеленски "само в онези точки, които им харесват", което е "открита измама".

Лавров определи подобни действия като "опит за въвличане на нормалните държави в абсолютно нереалистично, русофобско, ултимативно начинание" с цел да се използват имената им, за да се покаже "нарастваща подкрепа".

"Това са точно онези мръсни методи, които Западът използва не само по отношение на Украйна, но и в много други области на световната политика", разкритикува той.

Коментирайки забележките на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който заяви, че Украйна ще бъде готова за преговори, когато Русия се съгласи, Лавров попита дали Блинкен знае, че президентът на Украйна е забранил мирните преговори с всички руски официални лица по време на президентството на Владимир Путин.

"Надявам се, че страните, които идват при нас с мирни инициативи, знаят за тази забрана", подчерта дипломатът.

Руската страна е готова да се срещне с кардинал Матео Дзупи, ръководител на Конференцията на италианските епископи, за да обсъди украинската криза, заяви Лавров.

Министърът припомни, че Русия е провела няколко срещи с представители на Турция и Африка по въпросите на Украйна.

"Оценяваме усилията, които Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия положиха без много реклама, най-вече при организирането на размяната на военнопленници", отбеляза той.

"Сега усилията на Ватикана, чийто пратеник ще дойде отново, продължават. Готови сме да се срещнем с всички, готови сме да разговаряме с всички", каза министърът.

Сергей Лавров разкритикува украинската страна, че търси начини да изнася зърното си, което няма да доведе до отмяна на санкциите срещу Русия.

"Когато сега някои наши колеги, включително ръководителите на секретариата на ООН, казват, че всичко ще бъде наред с руската част от сделката, никой не обръща внимание на факта, че киевският режим твърди следното - "ние никога няма да се съгласим на възобновяване на тази сделка по такъв начин, че и руското зърно, и торовете да бъдат освободени от незаконните санкции", каза той.

Министърът също така твърди, че САЩ изкупуват всички оръжия, за да ги изпратят в Украйна, с цел да освободят пазара за американските производители на оръжие.

азарът се освобождава за доставка на американски военни продукти за превъоръжаване на страните от ЕС и НАТО чрез отпускане на големи средства и закупуване на американски оръжия, произведени от американски корпорации", заяви дипломатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 21
    7
    до 4
    Теле, ето ти пример как са действали от правосъдната ни система преди "демокрацията". https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Osuzhdat-na-smurt-chrez-razstrel-piyan-bivsh-sustezatel-ubil-4-deca-i-2-zheni-na-spirka-v-Haskovo-1826516 Не знам дали ще повярваш, ама този никога повече не е убивал и не е нарушавал закона!
  • 21
    6
    до 4
    Защо с МОЯ руски брат. Та нали е също и твой. Нашият руски брат. Пък и 1944-та братът беше съветски. Я провери кои републики основават СССР! А че го ядохме, ядохме го. Всеки път, след Освобождението, когато България е залитала в съдружие с някоя „велика“ страна, все сме го яли. А трябва да правим като големите. Да си гледаме собствения интерес напреко на обещанията. След всички санкции, които ЕС наложи на РФ, продължават ли германците и французите да купуват руски петрол и газ, а? Ние сме все по-големите католици от папата.
  • 19
    5
    до 4
    И какъв го ядохме, теле ? Кое не ни беше наред? Имахме селско стопанство, имахме индустрия, имахме армия, имахме здравеопазване, имахме образование, имахме РЕД и ЗАКОННОСТ! Сега полЮцаите не смеят един шамар да откъртят на мангал. Сега кое ти е наред, бе идиот ?! Че където САЩ са се намесили, там сме давали пушечно месо. Задлъжняваме с бясно темпо, мангалите се плодят и определят кой да те управлява. Господи, за 30 и кусур години демограцията направи това, което турското робство не успя да направи за 500. Ех, робе!
  • -12
    4
    До 3
    А какъв го ядохме с Руския ти брат след преврата на 1944г?Или това е тема - табу?
  • 12
    3
    ...
    Целия свят го яде и ще продължава да го яде с такива държави, като САЩ и ОК. С такива няма значение дали си приятел или враг, все си преебан.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари