Село край Кърджали в паника! Призрак на жена с меч обикаля нощем, открили погребани с отрязани глави

0
Село край Кърджали в паника! Призрак на жена с меч обикаля нощем, открили погребани с отрязани глави

Почти няма жител на кърджалийското село Скалище, който да не е виждал призраци. Майките учат децата си от малки да не се страхуват от тях. А бабите им разказват легенда, предавана от поколение на поколение. Според нея в Скалище имало голяма сватба и докато всички се веселили, изведнъж булката и младоженецът изчезнали. Те сякаш са се стопили във въздуха. Мнозина признават, че тази история направо ги плаши, пише „Пик“.

Овчарят Петър З. разказва, как често духовете на изчезналите сватбари се връщали в селото. Обикновено нетленните тръгвали от местността „Шейтан кая” или Дяволската скала. Булката била на кон, а музиката огласяла цялото село. Свидетели твърдят, че когато те наближавали първите къщи на селото, отново изчезвали като дим.

Няколко смели мъже, между които братята Младен и Стефан, решили да отидат до споменатата местност и разгадаят тайната й. Стигнали до руините на средновековна воденица, които според старците в Скалище е прокълнато място. Защото духовете на починали витаели наоколо. Хората от селото ги разпознавали – те или се явявали като странно облечени люде, или като големи черни котки.

Наши археолози специално дошли да проучват района около воденицата. Оказва се, че от другата страна на реката някога е имало древно селище и духовете най-вероятно са на негови починали жители. Според местните техните баби и дядовци неведнъж срещали мистериозна красавица с дълги до нозете руси коси. Виждали я да пои бял кон на реката. Жените се плашели, защото тя държала в ръката си меч. От него пък капела кръв. Девойката и конят й влизали в малък гроб, разказват възрастни очевидци. Заинтригувани от легендата, археолозите проучили и мястото, на което се скривала хубавата жена. На него те открили малка могила, а на върха й – гроб, покрит с камъни.

През 2007 г., при разширение на шосето край селската воденица, е открито друго средновековно гробище. Учените буквално били поразени от гледката на погребаните хора. Някои от телата били разделени на части. Имало девойка, чиято глава била отрязана и поставена до нея. Друга пък била затрупана с камъни. Имало и скелет с откъснати стъпала. „Сякаш не е трябвало да се връщат в селото, явно са били прокълнати”, коментират местните, които продължават да живеят с привиденията.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари