Селин Али от Айтос стана световна шампионка по ловна стрелба

7
Селин достигна до златото след истинска драма в Лонато, Италия
Селин достигна до златото след истинска драма в Лонато, Италия Снимка: Binnaziye Mehmed

След изключително драматичен финал 17-годишната Селин Али от Айтос завоюва световната титла по ловна стелба категория "Трап", пише Moreto.net

На провеждащия се и в момента Световен шампионат в Лонато, Италия участват 616 стрелци от 86 държави.

Селин достигна до златото след истинска драма, в която след "дузпи" успя да пречупи изключително силната руска състезателка Татяна Саранская.

На финала в дисциплината "Трап" състоящ се от от 50 подвижни мишени (летящи "паничи") (5 етапа: 25+5+5+10) поетапно отпадаха състезателките с най-слаба резултатност. И така за последните 10 изтрела останаха българката и силната рускиня.

Точните попадения и на двете сътезателки вървяха изтрел за изтрел, докато на последната 50-та мишена и двете завършиха с резултат 41 на 41.

Златото трябваше да се реши с "дузпи", т. нар. "shoot-off" - стрелба докато едната от двете направи грешка и не уцели летящата мишена.

Българката започна първа и бе безупречна в стрелбата. Ръката на рускинята също не трепна и резултатът стана 1:1. Ред бе отново на Селин, която отново бе точна и поведе с 2:1. Нервите на рускинята обаче не издъжаха и тя пропусна, с което златото отиде при Селин.

Това е заслужен успех за 17-годишното момиче и нейния баща Ниязи Ахмед, който и е личен треньор.

Селин Ниязи Али е родена на 14.02.2002г. в гр. Айтос, ученичка в СУ "Никола Вапцаров" - гр. Айтос. Започва да тренира спортна стрелба - дисциплина „Трап” през 2014 г. През 2015 г. става член на СКЛС „Сокол-2010” и се състезава в категория „Девойки”, като приключва годината със 7 първи места от състезанията по спортния календар на федерацията.

През 2016г. се състезава в категорията „Жени”, и приключва спортната година на първо място с 6 първи места от спортния календар.

Още на 14 години става „Майстор на Спорта”, което е прецедент за България.

Източник: Moreto.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари