Сеизмолог разкри дали се очакват земетресения у нас

0
Професор Рангел Гюров има своя теория за земетресенията
Професор Рангел Гюров има своя теория за земетресенията Снимка: БГНЕС

"Причината за трусовете в Италия са ротацията на Земята. Против съм теорията, че плочите се подпъхват една по друга, като основа за появата на земетресенията. При ротацията Земята се деформира въз основа на определени закони на механиката".

Това каза професор Рангел Гюров коментирайки причината за трусовете, опустошили Италия, информира btv.bg.

Има зони на натиск, а Италия попада в една от тях. Земята се деформира и прилича на круша. При тази деформация земята се напуква. С тази теория може да се определи и кога земетресенията може да станат”, каза още той.
 
По думите му, Земята е най-активна около равноденствията – пролетно и есенното. „Не случайно, че труса във Вранча беше месец март, както и голямото земетресение в Япония. Тогава Луната е близо до екватора и въздейства на земната кора”, обясни професорът.
 
Гюров прогнозира, че вторичните трусове в Италия ще продължават, защото районът, в който се намира страната, е много напукана и когато Земята се деформира, това да се забелязва точно там.
 
Една от линиите, по които се пука Земята, минава покрай Сараево и Вранча. Тя минава и през Италия. Тя обаче не влияе върху земетресенията, а е следствие от тях. По думите на професора, една такава линия минава покрай Стара планина. България обаче остава между капките. Най-опасно е обаче по реките Места и Струма.
 
Професор Гюров е категоричен, че с отминаването на есенното равноденствие сеизмичната активност ще намалее и ще се засили към март.
 
По думите му земетресението може да се предвиди „доста приблизително” – в рамките на една седмица. Дори може да се разработи система, която да предвиди земетресението и да каже колко силно ще бъде то чрез специален софтуер. Проблемът е обаче, че БАН иска да я разработи сама, без да ползва помощ от университетите.

Източник: btv.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари