Съвети от експерти как правилно да възпитаме кученце

1
Само любовта не е достатъчна
Само любовта не е достатъчна

Експертите подчертават, че любовта към животните е едно от най-важните условия при отглеждането на кученце.

Ако тя отсъства, кучето може бързо да ви отегчи и да се превърне в бреме, пише Актуално.

Но само любовта не е достатъчна. За правилното отглеждане на кученце се нуждаете и от знания, търпение, твърд характер и решителни действия.

Как правилно да отгледаме кученце?

За да отгледате здраво куче и добър приятел за себе си, трябва да създадете оптимални условия, за да може бебето да живее и да се развива правилно. Това включва правилна поддръжка, ежедневна грижа, добро хранене, както и разходки на открито и различни видове игри.

Правилното възпитание на кученце започва с факта, че то трябва да има само един собственик. Този принцип се основава на естествения инстинкт на животното да се подчинява на лидера на глутницата. Собственикът се занимава с отглеждането на бебето, грижи се за него, поддържа го чисто, храни, извежда го на разходки. Други членове на семейството поемат тези отговорности само в изключителни ситуации.

Водете специален дневник с наблюдения за това как се развива вашият домашен любимец. Редовно въвеждайте данни като телесно тегло, височина при холката, дни на никнене на млечни зъби и замяната им с постоянни. Както и успех в образованието и обучението. Също така отбелязвайте в този дневник кога кученцето е било ваксинирано и лекувано с профилактична цел срещу хелминти и външни паразити.

Съвети за обучение на кученца

• Началото на отглеждането на кученцето съвпада с момента, в който то се появи в дома ви.

• Цялото възпитание се основава на добро отношение и любов към животното.

• Въздействието върху кученцето във всеки случай трябва да бъде нежно. В противен случай няма да можете да установите контакт с него или, дори по-лошо, да го сплашите.

• Играйте с вашето кученце само с неговите играчки. Топки и други гумени играчки са много подходящи за това.

• Няма нужда да форсирате интензивността на образованието и обучението. Постепенно увеличавайте трудността и продължителността на часовете.

• Съобразете се с индивидуалните характеристики на кучето.

• Не пренасяйте човешката логика върху кучето и не изисквайте от него да се съобразява с моралните норми.

• Когато започвате да практикувате различни команди, през първите седмици от обучението, изберете спокойни, отдалечени тихи места, където вие и вашето куче можете да бъдете сами.

• Правилното възпитание на кученцето не позволява на непознати (както и ваши познати) да галят или хранят вашето кученце. Не им позволявайте да тормозят и бебето. Към всички непознати кученцето трябва да формира неутрално отношение. То трябва да се отнася към тях спокойно и в същото време смело.

• Спрете опитите на непознати да галят и играят с вашето кученце, както и не му позволявайте да лае по случайни минувачи, други животни и преминаващи превозни средства. Трябва да се опитате да разсеете бебето и да продължите разходката.

• Не позволявайте на кученцето да контактува с чужди деца.

• Не допускайте вашето кученце до бездомни кучета (опасност от инфекциозни заболявания). Контактът с други кученца е допустим само ако сте абсолютно сигурни, че са здрави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари