САЩ, Русия и Китай са разширили площадките си за ядрени опити

0
На сателитни изображения се виждат нови тунели, пътища и складове, както и засилен поток на превозни средства към и от площадките
На сателитни изображения се виждат нови тунели, пътища и складове, както и засилен поток на превозни средства към и от площадките Снимка: БГНЕС / архив

На сателитни изображения се виждат нови тунели, пътища и складове, както и засилен поток на превозни средства към и от площадките

САЩ, Русия и Китай са разширили площадките си за ядрени опити през последните години. Това става ясно от сателитни изображения, с които се е сдобила телевизия Си Ен Ен.

Засега няма доказателства, които да сочат, че някоя от трите държави подготвя в скоро време ядрен опит, пише Си Ен Ен, но изображенията, осигурени от изтъкнат военен анализатор, показват, че в последно време три площадки за подобни опити са се разширили в сравнение с данните от преди няколко години.

Става въпрос за обекти в Китай в Синцзян-уйгурския автономен регион, за руски в Арктическия архипелаг и за американски в пустинята Невада, информира БТА.

На кадрите се виждат нови тунели, пътища и складове, както и засилен поток на превозни средства към и от площадките. Въпреки че нито една от трите държави не е провеждала ядрени опити, откакто подземните ядрени детонации бяха забранени през 1996 г. с Договора за пълна забрана на ядрените опити, документът все пак не е ратифициран от САЩ и Китай и новите данни може и да са знак, че подобни опити могат да бъдат подновени, коментират експерти пред Си Ен Ен.

Въпреки че Москва е ратифицирала договора, през февруари президентът Владимир Путин заяви, че ще разпореди изпитание, ако САЩ направят такова. Оценката на анализаторите е, че няма непосредствена опасност от въоръжен конфликт, а по-скоро става въпрос за надпревара във въоръжаването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари