САЩ определи Китай като най-голямата заплаха за световния ред

0
Белият дом публикува стратегията си в сферата на националната сигурност
Белият дом публикува стратегията си в сферата на националната сигурност Снимка: iStock

Вашингтон трябва да спечели икономическата надпревара с Пекин, ако искат да съхрани влиянието си по света, се казва в документа

Белият дом публикува стратегията си в сферата на националната сигурност, предаде Ройтерс.

Дългоочакваният документ на 48 страници не съдържа сериозни промени в начина на мислене и нови външнополитически доктрини на администрацията на американския президент Джо Байдън. Вместо това в него е изложен възгледът, че лидерството на САЩ е ключ към преодоляването на глобални заплахи като климатичните изменения и засилването на авторитарните режими.

Въпреки руското нахлуване в Украйна, Китай е определен в документа като най-голямата заплаха за съществуващия световен ред. Съединените щати трябва да спечелят икономическата надпревара с Пекин, ако искат да съхранят влиянието си по света, се казва в стратегията, предаде БТА.

"Китайската народна република има намерението, а все повече разполага и с възможностите, да преустрои международния ред, така че той да обслужва нейните интереси", заяви Джейк Съливан, съветникът на Байдън по въпросите на националната сигурност, при представянето на документа.

Съливан изтъкна, че САЩ трябва да уредят отношенията си с Китай на фона на набор от международни предизвикателства, които въздействат на хора по целия свят, като например климатичните изменения, липсата на продоволствена сигурност, заразните болести, тероризмът, енергийният преход и инфлацията.

Той заяви още, че войната в Украйна е забавила публикуването на документа, но не е променила по фундаментален начин подхода на Байдън към външната политика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    русенец
    Краварите определено умеят да създават приятелства.:) То ненапразно освен бившите колониални държави, в момента друг не ги подкрепя. Май прекалено дълго се задържаха в историята и е време да си отиват.
  • 1
    2
    Sder
    България определи сащ за заплаха за човечеството!
  • 1
    1
    Stanko
    Защо сащ трябва да ИЗПИЧЕЛИ??? Краварите с тая си наглост трябва да са на дъното на класацията за да може тяхното влияние да е сведено до нула. От тяхната алчност и тяхното "влияние" никой нищо хубаво не е видял - няма и да види!!! Ярък пример е Зеленски и украинската криза от 2012-2014 на която не се вижда края, а сметката набъбва със всяка минута там... Да сме живи, за да видим кой ще плаща....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари