Милорад Додик: Сърбия трудно ще понесе цяло Косово в състава си

0
Ще трябва албанският език да се въведе в парламента
Ще трябва албанският език да се въведе в парламента

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че Сърбия едва ли ще понесе връщането на цялото Косово в състава й, отбелязва скопското електронно издание МКД, като пояснява, че съответното изявление е направено пред белградския ежедневник „Курир“.

С връщането на Косово по юрисдикцията на Сърбия албанците биха получили шанс да окажат значително въздействие върху политическия живот, тъй като биха представлявали около 20 на сто от избирателите.

На албанците би трябвало да им дадат 30 процента от местата в сръбския парламент, а и ключови постове като премиер, председател на парламента, президент ... Албанският език би трябвало да се въведе в парламента. Въпросът е дали гражданите на Сърбия ще се споразумеят за това и дали Сърбия може да го понесе", предупреди Додик, предава Агенция Фокус.

Той смята, че четирите сръбски общини в северната част на Косово трябва да бъдат реинтегрирани в териториалния състав на Сърбия. „Смятам, че тези четири общини в Северно Косово трябва да се реинтегрират в териториалния състав на Сърбия, но и същевременно да се гарантират всички права и най-високата степен на защита на сръбския народ и сръбските имоти в Косово и Метохия, както и да се търси някакъв вид на есктериториалност", коментира президентът на Република Сръбска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари