Сърбия очаква стотици хиляди бежанци

0
4 млн. мечтаят за Европа
4 млн. мечтаят за Европа

През следващите години през територията на Сърбия ще преминат няколкостотин хиляди бежанци. Това сочат анализите на сръбското вътрешно министерство.

Агенцията за информация и сигурност /сръбските спецслужби, бел.ред./ отказва да прави прогнози по този въпрос. Работната група, която се занимава с бежанския въпрос към сръбското правителство също отказва да прави прогнози. От началото на годината през Сърбия са преминали 180 000 души.

"Никой от нас няма кристална топка, за да може да предвиди какво ще стане", каза Миряна Миленковска от офиса на Върховния комисарят за бежанците в Белград. Броят на тези, които все още не са достигнали до Европейския съюз е около 4 милиона души. Огромната част от тях се намират в лагерите в Турция, Ливан и Йордания.

Какво може да спре бежанците да потеглят по дългия 5000 км път? "От опита, които имаме на световно ниво знаем, че през зимата има намаляване на миграцията", казва Миленковска.

"Бройката зависи и от това дали Гърция ще контролира границите си, дали ще превозва безплатно хора с кораби, дали Македония ще превозва безплатно с влакове", смята от своя страна Радош Джурич от Центъра за подпомагане на търсещите убежище.

"Новата бежанска вълна може да бъде предотвратена с мир в Сирия. Това може да стане и с единия милиард евро, който ЕС отпусна на Турция за подобряване на живота на бежанците. Както и от идващата зима", се казва в края на обширен репортаж на сръбската държавна телевизия.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари