Санкциите срещу Москва спряха братя Велчеви да купят руска банка

0
Бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансистът Красимир Катевса поискали да купят бизнеса на руската банка ВТБ в България
Бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансистът Красимир Катевса поискали да купят бизнеса на руската банка ВТБ в България Снимка: БГНЕС

Сделката е от 23 май, но е блокирана от Агенцията по вписванията

Бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев и финансистът Красимир Катев, който бе заместник на Милен Велчев в правителството на НДСВ, са поискали да купят бизнеса на руската банка ВТБ в България, става ясно от документи в Търговския регистър, информира 24 ЧАСА

Тримата са част от висшия мениджмънт на компанията.

“Делта кепитал инвестмънтс”, в която Велчеви и Катев са съдружници, е внесла в Агенцията по вписванията искане за придобиване на 100% от “ВТБ капитал” АД. Това е дъщерно дружество на руската банка, чрез което тя оперира у нас. Освен това е поискано да бъдат освободени досегашните членове на борда Николас Джонатан Марк Хът, Роджър Мънджър и Джонатан Саймън Клус, а като нов управител е посочен Милен Велчев.

Промяната на собствеността обаче е отказана на 23 май от Агенцията по вписванията, става ясно от документите. Причината е, че ВТБ, която е втората по големина банка в Русия, е включена в санкциите, които Европа, САЩ и Великобритания наложиха на руския бизнес след избухването на войната в Украйна.

ВТБ бе изключена и от системата за разплащания SWIFT. Поради това от руската банка обявиха, че ще се изтеглят от Европа, където ВТБ притежава VTB Bank Europe с активи от около 8 милиарда евро. Подразделението беше пуснато за продажба след налагането на санкциите.

В България “ВТБ капитал” бе сред акционерите в Българската телекомуникационна компания. През 2019 г. обаче, когато телекомът бе купен от “Юнайтед груп”, руснаците обявиха, че са продали целия си дял.

Преди това “ВТБ капитал” имаше инвестиции в “Булгартабак” и притежаваше дял в затворената КТБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    daskal
    Тъй, тъй... Царските юпита. И откъде тия имат милионите, с които да купуват бизнеса на руската банка? Кога и как се напечелиха? Да не би в България да е достатъчно да минеш през едно министерско кресло, за да станеш милионер?
  • 5
    3
    Nvcf
    Като чуя БРАТЯ косата ми настръхва!
  • 7
    2
    финансист
    Тоя педал ли беше превалутирал външният ни дълг от долари в марки? Така и никой не каза колко милиона комисионна получи, че България загуби няколко стотин милиона е бял кахър. Та, такива са ни предприемачите, такъв ни е и бантустана.:( Бизнесът ни е комунисти, комсомолци, тайни ченгета, мутри от времето на първоначалното натрупване на капитала и разни самодейци като този тиквеник, като всички си приличат по едно, правят пари само ако държавата им е зад гърба и ги субсидира!
  • 6
    1
    русенец
    Най-печелившият бизнес в Булгаристан е да си среден или висш държавен чиновник или политик.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари