Самуил Рефетов стана "Доктор хонорис кауза" на Русенския университет

0
Церемонията бе водена от ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.
Церемонията бе водена от ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.

На тържествена церемония днес академичното ръководство на Русенския университет връчи на проф. Самуил Рефетов най-високата си почетна титла "Доктор хонорис кауза". Званието се връчва на американският професор с русенски произход за фундаменталните му научни и творчески постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика. Церемонията бе водена от ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев.

Особено съм поласкан да бъда днес тук сред вас и да бъда удостоен с тази почетна титла. Това почетно звание не е първо за мен, но е най-скъпо, защото представлява България и Русе. С тези думи започна словото си след удостояването му с почетната докторска титла на Русенския университет проф. Рефетов. Той си спомни с носталгия за своето детство в Русе, и за годините, прекарани във френското католическо училище "Нотр Дам де Сион". Не бе пропуснат и неговият ментор - немският лекар и философ Алберт Швайцер, под чието влияние младият Рефетов насочва интересите си към медицината, завладян от хуманизма на учителя си - един от най-великите мъже на нашето време, Нобелов лауреат за мир през 1952 г.

Проф. Рефетов посещава България и Русе по покана на Българската академия на науките и изкуствата, която чества 10 години от възстановяването си през 2004 г. От тогава проф. Рефетов е редовен член на академичното й тяло.

Американският професор от Университета в Чикаго е номиниран за най-престижното отличие - Нобелова награда по медицина за фундаменталния му принос в областта на молекулярната генетика. След дългогодишни проучвания, започнали от 1969 година, през 1989 година професор Самуил Рефетов открива синдрома на резистентност към тиреоидните хормони. Този синдром по-късно е наречен "Рефетов синдром" на името на своя откривател. Същността на откритието е в това, че професор С. Рефетов е разкрил причината за тази резистентност - мутацията на рецептора на щитовидните хормони. Образно и достъпно, проф. С. Рефетов обяснява откритието си - ако хормонът е "ключът", а рецепторът е "ключалката", то решението на дългогодишната загадка пред медиците е в "ключалката", т.е. рецепторът. Откритието дава огромен тласък за развитието на генетиката в световен мащаб, за което проф. С. Рефетов е предложен за Нобелов лауреат по медицина.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари