Съдят съучастник в телефонна измама

1
Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу Румен Р. от село Присово
Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу Румен Р. от село Присово Снимка: Dunavmost

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен мъж от с. Присово, обл. Велико Търново за  извършена „телефонна“ измама.

Обвинението срещу Румен Р. е за това, че на 19.10.2016 г. гр. Русе, в условията на продължавано престъпление - на два пъти, като се представил за лице, което действа по поръчка на властта - „следовател“ и „полицай“, с цел да набави за себе си и за другиго /неустановено при разследването лице/, имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у:

- Т. М. от гр. Русе заблуждение - че е необходимо да окаже съдействие на следовател за разкриване и задържане на група лица, извършваща измами, и с това му причинил имотна вреда в размер на 16 277 лева, и

-  Т. Б. от гр. Русе - че е необходимо да окаже съдействие на полицейските органи за разкриване и задържане на група лица, извършваща измами, и с това й причинил имотна вреда в размер общо на 7774.98 лв.  /левовата равностойност на 3390 евро, 335 щ.долара, 165 лв., часовник, златни бижута/ всичко на обща стойност  24 051,98 лв., като измамата е извършена от две лица, сговорили се предварително /съучастника е неустановен до момента/ и представлява опасен рецидив. Престъпление по чл. 211,  вр. чл. 210, вр. чл. 209, вр. чл. 26 ал.1 от НК.

През октомври 2016 г. обвиняемият се свързал с лице /неустановено в хода на разследването/, извършващо телефонни измами. По предварителна уговорка на 19.10.2016 г. обвиняемият пристигнал в гр. Русе с лек автомобил. Същия ден съизвършителят се свързал по телефона с пострадалата, представил се за „полицейски служител“, който търси съдействие за разкриване на група лица, извършващи „телефонни измами“ и че за залавянето им, следва да изпълни всички инструкции на лицата. Не след дълго последвало обаждане, при което непознат мъж започнал да заплашва жената с искане на пари. Така, действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията, жената  поставила в  чанта валута и златни накити и ги  хвърлила през терасата. В това време, обвиняемият се придвижил до адреса и взел чантата.

 Въпреки предоставената сума, съучастникът продължил да искат пари от жената. Мнимият полицай заявил, че в случай, че продължи да съдейства, казуса ще бъде широко отразен в медиите и ще й увеличат пенсията. По указание на „полицая“, измамената  отишла до банков клон, изтеглила 3000 евро и ги оставила в кошче за боклук. През цялото време била следвана от обвиняемия, който взел и втората сума пари.

Същият ден, съучастник позвънил на домашния телефон на Т. М. и по същата схема поискал пари. Пострадалият действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията за залавяне на престъпна група, отишъл до банков клон изтеглил 16 277.92 лева  и по указание на „полицейския служител“, ги оставил до трафопост. Обвиняемият незабавно се насочил към мястото и взел пакета с пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари