Съдят съпрузи за имянарство

0
Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу съпрузи държали незаконно археологически обекти в дома си
Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу съпрузи държали незаконно археологически обекти в дома си

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу съпрузи държали незаконно археологически обекти в дома си.

Обвинението срещу  Николай Ш. е за това, че на  11.08.2014г. в гр. Варна, сам и в съизвършителство с Мая  Ш., държали повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред /фрагмент от пандатив, V-ІІ век; декоративни апликации  от бронз /ІІ-V век/;  фрагмент от бронзова апликация /ІІ-Vвек/; 20 броя  различни римски  монети,  фрагмент от фриз или урна от дребнозърнест мрамор,  фрагмент от долната част на колона и  римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор/ на обща стойност 1005 лв. - престъпление по чл.278, ал.6,  вр.  чл.20 от НК.

На 11.08.2014 г. в гр.Варна, противозаконно държал оръдие – ръчно произведен детектор,  за който знаел, че е предназначен за търсене на археологически обекти -престъпление по чл.277а, ал.7 от НК.

Николай Ш. бил колекционер на старинно хладно оръжие, но имал интерес към старинни и антични предмети от всякакъв вид. В колекцията му освен саби, шашки, ками и хладно оръжие имало  пушки, щикове, автомат, револвери, пистолети. Освен тези предмети в гаража си държал и самоделен детектор за метал, който бил предназначен  за търсене на археологически обекти и в метална кутия държал 27 бр. нерегистрирани археологически обекти. В двора на къщата си за украса, двамата обвиняеми били сложили три археологически обекта: фрагмент от фриз или урна от дребнозърнест мрамор, декориран с гирляндна украса и с фронтално изображение на бича глава, произхождащ вероятно от храмова сграда или гробница-мавзолей и датиран към Римската епоха,ІІ-ІІІв.;  фрагмент от долната част на колона от дребнозърнест мрамор, датиран към Римската епоха ІІ-ІІІ в.  и римо-коринтски капител от дребнозърнест мрамор, с орнаменти с формата на листа, произхождащ вероятно от храмова сграда, по Черноморското крайбрежие, датиран към късно-античната епоха,V-VІв. , които също не били идентифицирани и регистрирани съгласно нормите на Закона за културното наследство.

Обвинителният акт е внесен в Окръжен съд Варна, където предстои делото да бъде  разгледано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари