Съдии отказват да събират борчове чрез частните изпълнители

0
ЧСИ с инициатива за електронни публични търгове у нас
ЧСИ с инициатива за електронни публични търгове у нас

Съдии в различни региони на страната отказват да събират глоби и други парични санкции чрез частни съдебни изпълнители. Това се наблюдава въпреки сключеното споразумение между камарата на ЧСИ и Висшия съдебен съвет и от факта, че задълженията към съдебната власт са на впечатляващата сума от 746,6 млн. лв. Това обявиха от камарата по време на семинар с журналисти, предаде Economic.bg.

"За нас е странно, когато бюджетът изнемогва, да не полагаш усилия за събиране на такива суми. Очакваме ръководителите на съдилищата да проявят активност. Става дума за санкции от съда, глоби, присъди по наказателни дела. А когато една присъда не се приведе в изпълнение, това удря по върховенството на закона и правовия ред”, каза председателят на Съвета на камарата на ЧСИ Георги Дичев. 

Частните изпълнители отдавна предлагат да се заемат и с несъбраните глоби, наложени от КАТ. "Проведена е среща с шефовете на националната полиция и на КАТ, които са поели ангажимент да придвижат въпроса до вътрешния министър Румяна Бъчварова"
, допълни Дичев. 

От камарата отчетоха, че са внесли в държавния бюджет над 560 млн.лв. и са възстановили на гражданите и бизнеса над 6 млрд. лв. 

Налице е трайна тенденция за увеличаване на делата в полза на държавата и общините, като в сравнение с 2011 г. ръстът е 100 %, показва статистиката. В същото време има ясно отчетен спад на новообразуваните дела в сравнение с пиковата 2012 г., когато те са били 220 000. Намаляват делата в полза на банките, а оттам е налице и спад в публичната продан на недвижими имоти. 

Камарата на ЧСИ подема инициатива за въвеждане на електронни публични търгове у нас по подобие на Белгия, Латвия, Полша и Унгария. „Търгът по електронен път изключва всяка възможност за субективизъм и намеса. Участниците не се виждат, нито се познават и печели предложилият най-висока оферта”, обясни Георги Дичев.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари