Съдът позволи на Биляна Петрова да харчи по 560 лева на месец

0
Апелативният специализиран наказателен съд отмени запора върху банкова сметка на бившата зам.-кметица на „Младост“
Апелативният специализиран наказателен съд отмени запора върху банкова сметка на бившата зам.-кметица на „Младост“ Снимка: БТА

Апелативният специализиран наказателен съд отмени запора върху банкова сметка на бившата зам.-кметица на „Младост“ Биляна Петрова, за да може тя да ползва до 560 лева месечно, колкото е минималната работна заплата, информира Lex.bg.

Вчера подсъдимата Петрова, бившата кметица Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров поискаха да бъдат отменени запорите върху сметките им, защото няма как да издържат себе си и семействата си, докато тече процесът на втора инстанция.

На 15 април Специализираният наказателен съд призна тримата за виновни за това, че са поискали подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години лишаване от свобода, а Петко Дюлгеров – на 12 години.

Пред съда Иванчева каза, че живее от пенсията на майка си, а приятели ѝ носят по 20 или 50 лева, за да преживява. Дюлгеров пък поиска отмяна на запора върху сметката му, за да може да плати лечението на очите си и предстояща трансплантация на роговица, както и за да издържа децата си. За двамата съдът отложи решението си, докато получи справки от банките за паричната наличност в сметките.

Иванчева поиска да ѝ бъдат върнати мобилни телефони, лаптоп, дамска чанта и портмоне, които са веществени доказателства по делото, но искането ѝ беше отхвърлено. Съдия Георги Ушев остави без уважение и искането да се отведе от делото.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) пък изпратиха писмо до съда, в което съобщават, че съдебният заседател Мария Праматарова-Щуркова е била член на районна избирателна комисия от ГЕРБ. Заседателката беше в състава, който осъди подсъдимите на първа инстанция, а по този повод Иванчева и Петрова казаха, че делото е политическа поръчка.

Законът за съдебната власт забранява на съдебните заседатели само да участват в ръководствата на партии, но не е да са техни редови членове или симпатизанти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари