С какво да се отопляваме тази зима предвид повишението на цените?

0
Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода
Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода

Кой източник на топлина ще ощети най-малко бюджета ни? Няма човек, който да не си задава този въпрос...

Парното ще е два пъти по-скъпо от климатика, показват разчетите на енергийните експерти. Най-евтино тази зима ще се греят къщи и малки кооперации с термопомпа. Отоплението само на духалка през деня обаче излиза много солено, обобщава ситуацията Монитор. 

Парното е на седмо място по икономичност, показва анализ на Людмил Костадинов, главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен за в. „Телеграф“. Той е изследвал 12 източника на отопление при цени на горивата към 8 септември тази година. В изчисленията са включени разходи за транспорт, загуби на отоплителните уреди и инсталации – котли, печки, радиатори и т.н., като всички цени на горива и енергия са на дребно и с включено ДДС.

Дърва

Изследването сочи, че топлото от парно струва около 2 пъти (1,87) повече от климатика и почти 1,7 пъти повече от вносните въглища и дърва.

Сметките показват, че миналата година топлината от термопомпата е била 3 пъти по-евтина от тази на централното парно, а от климатика и печката с кюмюр и дърва струвала 2 пъти по-малко. Уредът, много популярен в скандинавските страни, обаче е подходящ за малки сгради, не и за огромните жилищни блокове, популярни у нас. Най-скъпо тази зима ще ни излезе топлината от електрическа печка духалка, когато я пускаме само денем.

Класация

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 квтч произведена с нея топлина към момента струва 5,3 ст. Същото количество енергия, добита от висок клас климатик, който също е вид термопомпа, струва 7 стотинки. Ако инсталациите са нови, заедно с цената за закупуване и монтаж тези два източника си разменят местата по икономичност, съответно с цена 9,9 ст. и 8,9 ст. на квтч.

Топлото с вносни черни въглища е на трето място по евтиния и струва по 7,7 стотинки на квтч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече - по 7,8 стотинки на квтч. В цената е включен и транспортът на твърдото гориво, обяснява анализаторът.

Припомняме, че в София и други селища част от печките на твърдо гориво бяха и ще бъдат подменени с нови енергоефективни, които се отпускат на нуждаещите се безвъзмездно. Така в цената им не влиза стойността на уреда и на домакинствата и отоплението ще излезе изгодно дори при наблюдаваното тази година поскъпване на твърдите горива, като се има предвид, че 60-70% от потребителите се отопляват с дърва и въглища според статистиката. Потребителите също така трябва да спазват изискването на наредбата, която влезе в сила от миналата година, дървата за огрев да бъдат изсъхнали и да съдържат определена максимална влажност, за да бъде горенето ефективно и с намалени емисиите на вредни вещества и прахови частици във въздуха.

Екопелети

Анализът на АУЕР е наредил екопелетите на 5-о място по икономичност преди природния газ и парното. Цената им обаче доста сериозно е скочила тази година. Потребители от Северозападна България твърдят, че тон стигнал 500 лева. Експертите на агенцията за устойчиво енергийно развитие са изчислили, че с транспорта цената им е 10,1 стотинки на киловатчас, а ако се горят в нова печка или котел – тя скача на 12,8 стотинки за киловатчас. В случая експертите калкулират разходите при покупката на нов уреда за отопление, а не това, че новият уред произвежда по-скъпо топло.

Загряването на жилището с природен газ също е поскъпнало и сега 1 квтч струва 12 стотинки, а при нова инсталация – 12,8 стотинки. Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден. Парното, при което се очаква поскъпване с 15-20% от 1 януари, също ще затрудни битовите потребители, коментираха експерти.

Топлофикация

1 квтч топлинна енергия от „Топлофикация София“ струва 13,1 стотинки. В тази цена на полезно използваната топлинна енергия от централно топлоснабдяване не са включени разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с още 20-25% и ще стигне 15,72 -16,38 стотинки на квтч, коментираха от агенцията. Парното с радиатори и включени общи тръби и тела във входа обаче е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 18,7 ст./квтч, а когато уредът е нов и цената му е включена като разход става 19,4 ст., твърдят експертите на АУЕР.

Нощен ток

Веднага след парното, на 8 място по ефективност е акумулиращата печка и отоплителните уреди, които ползват само нощен ток. Цената на киловатчаса при тях излиза 15 ст., а ако уредът е нов – 18 стотинки.

Предпоследни в класацията по икономичност са уредите, които използват електроенергия само по дневната тарифа. Но въпреки че отоплението с така наречените духалки ни излиза най-солено, 1 квтч струва 21,1 стотинки, а с нова печка – 21,6 стотинки, те са първите отоплителни уреди, които купуваме и включваме, като застудее. Най-солено според анализа на АУЕР излиза отоплението с газьол - 22,6 стотинки/квтч при старо котле и 23,4 стотинки за нови уреди.

За целия отоплителен сезон 863 лв. отиват за едностаен с парно

Домакинство, което живее в едностаен апартамент е потребило 6593 квтч за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон и е платило 660 лева с ДДС според изравнителната му сметка. Ако тази зима семейството потреби същото количество енергия и използва полезната топлинна енергия без тази от общите части, неговата сметка ще бъде 863,68 лева, според анализа на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Но ако в енергията е включена и топлина от общите части – радиаторите на стълбищните площадки, сметката за парно и топла вода за сезона ще набъбне на 1079 лева. При отопление с климатик с висок клас на ефективност и консумация на същото количество топлинна енергия – сметката за сезон 2021/2022 ще бъде 461,51 лева. Ако използва акумулираща печка или друг уред само нощем и навърти същите киловатчаси, ще получи фактури за почти 1000 лева - 988,95 лева. Но с духалка, включвана само денем, сметката ще скочи на 1391,12 лева.

Изчисляваме парите според уреда

Потребителите могат да сметнат колко ще им струва токът за отопление според мощността, посочена на уреда.

Например, ако вземе конвектор с 2 киловата, това ще е равно на 2000 вата мощност, това означава, че когато е включен на максимална мощност, той ще консумира 2000 вата за 1 час. За да сметнем консумацията, трябва да умножим неговата мощност от 2000 вата по броя на часовете, в които е включен на максимална мощност, примерно за 8 часа, той ще потреби 16 000 ватачаса, или 16 квтч. При конвектор с тристепенно регулиране уредът може да се включи на 750, 1250 и 2000 вата мощност. Количеството потребена енергия се умножава по цената на електроенергията за бита и се получава приблизителната ни сметка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Викаха му "пешкира". Защото се оправяше с всякакви загорели мърсотии.

Харесай Дунавмост във Фейсбук