С ДПС зад гърба Борислав Михайлов (засега) оцеля

0
Конгресът премина под диктовката на досегашното управление на БФС и под контрола на ДПС. Водещ на конгреса беше дългогодишният член на изпълнителния комитет и бивш депутат от ДПС Камен Костадинов
Конгресът премина под диктовката на досегашното управление на БФС и под контрола на ДПС. Водещ на конгреса беше дългогодишният член на изпълнителния комитет и бивш депутат от ДПС Камен Костадинов Снимка: БГНЕС

Борислав Михайлов остана президент на Българския футболен съюз (БФС) за пети пореден мандат със спорна от юридическа гледна точка победа

Той беше обявен за преизбран на поста на извънредния конгрес, свикан от екипа на Димитър Бербатов, като трябваше да премине през най-тежките избори, пише Георги Филипов за "Капитал". 

Бившият вратар на националния отбор получи 241 гласа срещу 230 гласа за Бербатов. Осем гласа получи Христо Порточанов, а един беше недействителен.

В началото на събранието беше обявено, че са регистрирани за участие 483 делегати. Според устава на БФС за победа на първи тур са необходими 50% плюс един глас, което означава 242 гласа. Според решението на комисията по изборите победителят е избран на базата на 50% от гласувалите в изборите или 480 гласа. Димитър Бербатов обяви, че ще обжалва решението в съда.

"В момента сме настроени да си търсим правата, не мисля за нов конгрес през пролетта. Можем да съжаляваме, че правилата отново се извъртяха в неправилната посока", заяви бившият нападател на "Манчестър юнайтед" след излизането от залата.

Конгресът премина под диктовката на досегашното управление на БФС и под контрола на ДПС. Водещ на конгреса беше дългогодишният член на изпълнителния комитет и бивш депутат от ДПС Камен Костадинов. От няколко години той координира дейностите на движението във Велико Търново, където на следващите избори водач на листата ще бъде Делян Пеевски. Охраната се осигуряваше от "Делта гард", която се превърна в любимата охранителна фирма по време на последното управление на ГЕРБ.

За разлика от други конгреси кандидатите за президент, включително и Бербатов и неговият екип, бяха допуснати от самото начало като гости в залата. Те обаче нямаха представители в различните комисии, включително по избора и броенето на бюлетини. Според Бербатов в това отношение не е имало проблеми. Делегатите гласуваха с интегрална бюлетина, каквото беше настояването на опозицията.

Преди началото на конгреса представители на над 10 клуба не бяха допуснати до конгреса. Бербатов обяви, че представители на 20 клуба от благоевградско също не са получили право да присъстват на конгреса. "Причината е, че от БФС са изпратили писмо до Прокуратурата със съмнение в избора. От клуба са потвърдили пред прокурора, че всичко е наред, но не бях допуснат до залата", заяви Георги Градев от "Балкан" (Варвара).

Журналисти сигнализираха, че във вечерта преди конгреса делегатите в различните райони на България са били обгрижвани в различни столични хотели от съратници на Михайлов от националния отбор от 1994 г. и сегашния изпълком - Йордан Лечков и Емил Костадинов. В столичен ресторант е била събрана на безплатна "официална вечеря" друга група представители на клубове.

Този резултат, ако бъде легитимиран от съда, оставя Михайлов начело на българския футбол за още четири години, въпреки че управлението му е белязано от системни провали на националния отбор, съмнения за корупция и пълен застой в развитието на всички разновидности на футбола. Още през 2013 г. Михайлов беше заявил, че след още един мандат (през 2017 г.) ще се оттегли от поста. А след расисткия скандал на мача България - Англия подаде оставка, но след година и половина пауза я оттегли.

За последните 16 години Михайлов се справи в избори срещу претенденти като Стефан Софиянски и Любослав Пенев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари