НА ЖИВО: Изявление на Димитър Бербатов преди конгреса на БФС

0
Бившият капитан на националния отбор на България - Стилиян Петров, който в е в екипа на кандидата за президент на БФС - Димитър Бербатов, назова две имена, които, според него, “агитирали” и оказвали натиск на клубове да гласуват за настоящия президент на футболния съюз Борислав Михайлов
Бившият капитан на националния отбор на България - Стилиян Петров, който в е в екипа на кандидата за президент на БФС - Димитър Бербатов, назова две имена, които, според него, “агитирали” и оказвали натиск на клубове да гласуват за настоящия президент на футболния съюз Борислав Михайлов Видео: Дневник

Екипът на Димитър Бербатов свика пресконференция ден преди провеждането на конгреса за ново ръководство на Българския футболен съюз

Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Петър Величков отново изразиха своето съмнение, че ще се проведе честен вот. Величков обяви, че нарочно няма да бъдат допуснати делегати на някои от клубовете, тъй като са явни критици на сегашното ръководство, пише corner.dir.bg

Членът на изпълкома отново критикува директно Борислав Михайлов и обясни каква е процедурната хватка, с която делегатите ще бъдат спрени. Стилиян Петров пък описа как се оказва натиск върху клубовете.

Димитър Бербатов:

Единственото, което знаем за Конгреса, е, че ще има интегрална бюлетина. Не знаем кои ще са делегатите, дали ще бъдем допуснати в залата, както и вие дали ще бъдете допуснати. Ще има две различни охранителни фирми - една вътре и една отвън. Защо е тази вътре? Ние ще се бием ли? Също така излезлите документи от. Вие виждате за какво става въпрос с тези разкрития и откъде са тръгнали. Най-нормалното би било един човек да оттегли кандидатурата си за президент на БФС. Ние не плюем, а показваме истината. Ако все още някой говори, че нямаме програма за развитие, е зверско лицемерие и мързел", започна Бербатов.

Стилиян Петров:

Оказва се натиск от Борислав Михайлов. Той говори за прозрачни избори и че няма натиск. Бившият зонален на Велико Търново споменава за проблемите, които всички ние извън кликата на БФС знаем. Човек като Димитър Бербатов с екипа си се опитва да промени това мислене и този начин на гласуване. Всичко това, което ни притеснява в последните 16 години.

Второто име - Радой Христов. Играли сме заедно. Той ми е бил идол. Г-н Христов, "агитира" за г-н Михайлов. Защото ако клубовете не гласуват за Михайлов, той ще бъде уволнен. Не бъдете наивни към това което показва БФС. Това е арогантност и наивност. Много клубове не искат да участват в конгреса заради това, което е ставало в предишните. Развитието на една футболна нация идва от началото. Осъществява се натиск клубовете да гласуват за Михайлов или в противен случай се плашат с оставки. Клубовете споменават агитация, но те са готови да отстояват тяхното. Клубовете вече не мълчат. Те знаят какво трябва да се промени. Те искат да се борят, но борбата е несправедлива и това е най-големият проблем.

Петър Величков:

Не напразно говорихме, че само интегралната бюлетина е достатъчна, а целият процес преди и след конгреса. В последните месеци разговаряме с всички клубове. Идват последните дни и клубове се обръщат за съдействие. Те не знаят от къде да вземат членски карти и кой е хотелът. Защо трябваше да стигаме до съда.

Има клубове, чиито делегати са с отявлени критични позиции към това ръководство. Прави се опит делегати на определени клубове да не бъдат допуснати до конгреса. Не им се издават карти с аргумент с хвърчащи твърдения, че те не са легитимни избрани, защото имало съмнения как са избрани, при положения, че от тези клубове няма сигнали за нередности. Аргументът е, че тече прокурорска проверка. Целта е тези делегати да не бъдат допуснати в залата, а проверката е ясно как ще завърши.

Има 508 делегата и около 20 са висящи, защото имали проблеми с кворума. Не може да запушваш устата на своите критици, като не ги допускаш до конгреса. БФС погазва правото за невинност. Не може той да бъде съдник. Колко клуба атакуваха по този начин. Събраха се толкова много неща, за които това ръководство дължи отговори. Някой трябва да ги зададе. Те знаят, че точно тези хора ще задават горещите въпроси. БФС в рамките на днешния ден незабавно да даде делегатски карти на всички клубове.

Не знам какъв морал има Борислав Михайлов да настоява да остава президент. Би трябвало всеки на неговата позиция след 16 години провали и неизпълнение на програмата да няма наглостта дори да се кандидатира. Дано не стани копи пейст ситуация като във ФИФА. Сеп Блатер беше преизбран и след скандали бе принуден да се оттегли. Михайлов трябва да прояви морал, мъжество и да не създава бъдещи проблеми на българския футбол. При нас дойде една папка и в нея става въпрос как се изразходват парите на БФС. Не може да купуваш на цени два, три пъти по-високи от пазарните. Виждам договор със 70% предплащане на търговец, а не на производител. Всички неща, които се говорят, че са приключили проверките, въобще не са верни.

Когато Михайлов беше в оставка, имаше добра воля от изпълкома да се разберем с държавата да върнем част от парите. След връщането му това остана да виси. В спортното министерство на никой не му се занимава с това нещо. Държавата там още не е влязла по същество. Ако го направи, ще види това, за което говоря. Казусът е за изразходване на средства от държавата на БФС. Лъжа е, че Михайлов иска да се връща да работи. Обяви, че 110% от програмата е изпълнена. Някой да е видял България да играе на Евро 2020? Трябвало 100 хиляди да се занимават с футбол, а те са 50 хиляди. Виждате ли по стадионите да има повече хора? Те намалят всеки ден. Как е изпълнена тази програма, след като теб те е нямало две години от тия четири. Значи тя се изпълнява и без теб. Михайлов пожела да се връща след кандидатурата на Бербатов. Целият изпълком беше изумен, когато влезе.

Искам да направя важно уточнение. Изпълкомът на БФС не го слагам заедно с Михайлов и оперативното ръководство. Там стоят сериозни имена - футболни хора, общественици, бизнесмени. Тези хора не знаят тези неща, защото присъстват по 20 минути на 3, 4 заседания на изпълкома за година.

След като БФС е сдружение с нестопанска цел, защо беше необходимо да се строи толкова голяма база с голям хотел, голям ресторант и бар. Административната града също е под въпрос. Ако беше построен малък хотел и ресторант, които да обслужват само националния отбор в рамките на 7, 8 милиона евро можеше да се строи това. Ние строим големи неща, за да ги отдаваме под наем и после да се върнат парите. Ако не можеш да направиш нещо, не се занимавай.

Нещата не са никак розови. Къде е дългосрочната стратегия за развитие на футбола? Тя трябва да се прави с държавата, общините и УЕФА, а ние стигнахме дотам министър-председател и министър на спорта да обявят, че не искат да работят с това ръководство на БФС. Това ръководство няма капацитета да промени тази организация в прозрачна, която може да бъде разглеждана като доверен партньор. Трябва тежка реформа в администрацията и начина на работата. Ако всички процеси бяха описани, сега нямаше да се задават толкова много въпроси.

Процесът в залата е изключително важен. Охранителната фирма няма място в залата. Ние не сме затворническа банда, че трябва да ни охраняват вътре. Те нямат място при урните и процеса на гласуване. Нямат място да прикриват урните с телата си. Да гледат лошо делегатите и да ги притесняват. Всеки делегат трябва да излиза, пуска си бюлетината и дава място на следващия. Всичко става на сцената и след това се преброяват бюлетините. Ако се случи така, никой няма да оспорва или да има съмнения за манипулации или измами. Срамота беше това, което се случи с Любослав Пенев. Той беше оставен като куче отвън.

Мартин Петров:

На този изпълком ще се взимат много важни решения и самият екип ще ги изпълнява. Ние живеем в дигитален свят, в който БФС изостава. Решения, които има, може с дигиталните медии да ги обсъдим. Всеки от нас има семейства. Аз съм преценил да живе в Испания и на мен нищо не ми пречи занапред да се върна да живея тук. По тези програми има доста работа. Не се съмнявам, че утре ще се поздравим с победата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари