Рязко се увеличават македонците, смятащи България за враждебна страна

0
Това сочи изследване на изследователския център "Евротинк" в Северна Македония
Това сочи изследване на изследователския център "Евротинк" в Северна Македония

Рязко се е увеличил делът на македонците, които смятат България за неприятелска държава.

Това сочи изследване на изследователския център "Евротинк" в Северна Македония.

Текста бе представен вчера пред македонски медии, който отразява резултатите от телефонно проучване сред 1000 македонски граждани между 27 септември и 14 октомври тази година - по времето, когато България представи т. нар. Рамкова позиция за преговорите на Северна Македония с ЕС, пише Дневник.

"И нас данните ни изненадаха и ги тълкуваме като последица от последните събития в позицията на България," каза директорът на "Евротинк" Люпчо Петковски.

"Тук (позицията) се разтълкува като провокация и шантаж, а анкетата се правеше тъкмо в този период."

От "Евротинк" изрично уточниха за "Дневник", че стойностите за отговорилите на въпроса за неприятелите се отнасят само за респондентите отговорили утвърдително на въпроса: "Дали вярвате, че съществува държава или международна организация, която представлява заплаха за (Северна) Македония?" Такъв отговор са дали 31.6% от респондентите и те са били помолени да уточнят за коя страна става дума.

© Eurothink

Най-голямата промяна

През 2018 г. хората, посочили България като "враждебна", са били 0.5% от респондентите, смятащи, че има заплаха за Северна Македония. Тази година делът им е 23.1 на сто. Така в категорията България преди България е само Гърция, но за година почти няма промяна в нагласите; през 2018 г. за "неприятел" са я обявили 24.1% от запитаните, а тази година - 24.7 на сто.

Далеч зад България като "враждебна" е Албания (17.4%), следвана от Косово (4.4%), САЩ и Русия (по 3.5%), Сърбия (2.5%) и Европейския съюз (1.3%). При никой от посочените отговори няма подобен скок в неприятелските нагласи; сравним е само този при Албания, тъй като е почти 12 пункта за година.

Далеч не най-голям приятел

Обратно, България далеч не е била посочена като най-голям приятел на Северна Македония в анкетата от 2018 г. - тогава Турция е била на първо място със 17.6 на сто, следвана от Сърбия и Русия, а Германия и Българи са си "делили" четвъртото място.

Все пак скромните 5.8% за България миналата година са намалели тази есен и са 3.4%., по-ниско са оценени само Албания, Гърция и Русия. Челните места се заемат от Съединените щати, Германия, Сърбия, Турция и Европейския съюз. Тук стойностите се отнасят за целия обем респонденти.

© Eurothink

Леко разочарование от ЕС

Наблюдава се лек спад сред смятащите, че членството в ЕС е нещо добро. През 2017 г. те са били 63.8% от респондентите, тази пролет - 66.1 на сто, тази есен . 65.2 на сто. Съвсем малко над две трети (67%) са се съгласили с твърдението, че еврочленството би било нещо полезно.

Освен това от пролетта досега спада делът на смятащите, че съюзът се държи "справедливо, приятелски и коректно" (42.9% при 44.9% преди няколко месеца) и съответно е нараснал този на отвърналите, че отношението е "несправедливо и надменно" (от 29.1 на 30.3%). При почти 73% отговорили през пролетта, че на хипотетичен референдум за членство в ЕС биха приели, това са посочили почти 66% тази есен.

Намалели са и отговорилите, че Северна Македония може да очаква влизане в ЕС в следващите 5 години - над 33.36 на сто през пролетта и 29.70 на сто сега. Още по-малко (от 63 до малко над 51% са смятащите, че Скопие има шанс в следващите 10 години).

© Eurothink

Какво смятат авторите за важно

"Забележителен ръст на възприятията за България като неприятел," "но и на Албания" е изводът, свързан с международните отношения на страната. Що се отнася до ЕС, "поддръжката за ЕС остава висока, докато очакванията за бързо влизане са намалели".

Почти половината граждани (47.7%) очакват положителен изход от Европейския съвет, на който трябва да се вземе решение за дата за преговори. Засега обаче не се очаква положително становище заради съпротивата на Франция.

Освен това младите хора (между 18 и 30 г.) са разделени в начина, по който възприемат ЕС като модел за развитие на Северна Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук