Руснаци изобретиха безпилотен електрически автобус

0

Първият руския безпилотен автобус бе представен на форума за стратегически инициативи в Москва.

Превозното средство е създадено от компанията Volgarbus, която е създадена в края на миналия век. Досега фирмата произвеждаше стандартни автобуси за Волгоградска област, но сега нейните собственици искат да насочат усилията си в друга посока, информира Actualno.

Пътническото превозно средство е изградено на модулна платформа, носеща името „MatrЁshka”. На нея ще бъдат направени поне още две автономни машини. Едната ще бъде предназначена за превоз на различни товари, най-вече за контейнери, а другата ще помага на различните аварийни служби. Тя, например, може да бъде използвана за доставяне на противопожарни системи.


Опитният образец, показан в руската столица, е проектиран за превозването на 6-ма пасажери, но се очаква серийната версия да побира два пъти повече хора. Дължината на машината е 4604 мм, широчината -1700 мм, височината – 2559, а разстоянието между двете оси – 3000 мм. Теглото на прототипа е 2800 кг, като може да носи до 1300 кг. товар.

Серийното производството на машините е предвидено за есента на 2017 г. Те ще получат електрически мотор с мощност 45 кВт/ч (61 к.с. и 170 Нм), и литиево-фосфатен акумулатор с емкост 32 кВт/ч. Зареждането на агрегата ще отнема 4 часа, като пробегът на превозните средства ще бъде 130 км. Максималната скорост е ограничена на 30 км/ч.


Пътниците на автономния автобус ще могат предварително да си запазват места, да следят за придвижването на машината, както и да получават други услуги благодарение на специално създаден пакет приложения, които трябва да инсталират в мобилните си телефони. Те са достъпни за устройства, работещи с iOS и Android.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари