Руски хакери проникнали в компютрите на НАТО, ЕС и няколко енергийни корпорации

0
Хакерите са използвали различни начини да "ударят" целите си, като едва този август започнали да използват слабостите на Windows
Хакерите са използвали различни начини да "ударят" целите си, като едва този август започнали да използват слабостите на Windows

Руски хакери са се възползвали от уязвимостта на операционната система на Windows, за да проникнат в компютри на НАТО, ЕС и няколко енергийни корпорации. Представители на ISight Partners - фирма, специализирана в областта на кибершпионажа, съобщават, че са открили в базите данни на Северноатлантическия алианс, редица европейски страни, Украйна и няколко енергийни компании т.нар. „пясъчен червей".

Експертите твърдят, че кибер шпионажът тече от 5 години насам. Хакерите са използвали различни начини да "ударят" целите си, като едва този август започнали да използват слабостите на Windows.

Компанията е съобщила на Microsoft Corp за вируса. Говорителят на компютърния гигант заяви, че оттам обмислят да разпространят автоматични ъпдейти за инфектираните версии на Windows.

За момента няма коментари от страна на Русия, ЕС и НАТО и украинското правителство.

От iSight смятат, че хакерите са руснаци заради "езикови подсказки" в софтуерния код, както и заради избираните от тях цели.

Източник: Агенция Кросс
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари