Руски хакери атакуваха български учени

1
Изявени представителите на българската научна общност са поредните жертви на хибридна хакерска атака
Изявени представителите на българската научна общност са поредните жертви на хибридна хакерска атака

Изявени представителите на българската научна общност са поредните жертви на хибридна хакерска атака

Този път жертва на руската хибридната война стана декана на геолого-географския факултет проф. Климент Найденов и писателят и пътешественик Северина Маркова, съобщи 24 ЧАСА.

Двамата са поканени от Генералното консулство на Р България в гр. Одеса, Украйна, да участват в официалните празници по повод 3-ти март, където им предстоят среши с не само с представители на българската общност, но и с проф. Михаил Брошков - ректор на Аграрния университет в Одеса, с проф. Ярослав Кичук - ректор на Измаилския университет в гр. Измаил и с проф. Вячеслав Труба - ректор на Университета Мечников.

Българската делегация ще бъде ръководена от зам.-председателя на Народното събрание г-жа Росица Кирилова. Първата предвидена са среща е на 02.03 с бесарабските българи в с. Заря, където българското малцинство наброява около 5 000 души.

От страна на ГГФ при Софийския университет ще бъдат дарени компютри и книги на българското неделно училище в с. Заря. Основната цел е да се осигури възможност за кандидатстване за висше образование на нашите съграждани в страната ни, което се осъществява, чрез кандидатстване през онлайн платформите на българските ВУЗ-ове .

На деня на Националния празник, българската делегация ще участва в специална изложба в консулството на страната ни в Одеса, а на 04.03 ще бъде открита паметна плоча на великия Алеко Константинов, който е завършил Юридическия факултет на Университета „Мечников" в Одеса.

След като оповестяват официално цялата тази информация в социалните медии, на 28.02.2024 г. българските учени стават обект на ожесточена кибератака, включително е осъществен опит за неправомерен достъп до служебния акаунт на г-жа Северина Маркова, в опит да бъдат откраднати всички нейни лични данни.

„От наша страна са предприети всички необходими действия", заяви проф. Климент Найденов. За инцидента е уведомен Директора на ГДБОП-МВР главен комисар Явор Серафимов, администрацията на Народното събрания, както и генералния ни консул в Одеса г-н Светослав Иванов. „Извършват се всички необходими проверки, включително от отдела за Киберпрестъпления на Министерството на вътрешните работи. По неофициална информация, която ни беше предоставена от страна от служителите по сигурността на СУ, IP адресът от който е инициирана атаката е на територията на гр. София в квартал Овча купел. Специализираните органи проверяват също така и изтичане на данни и съпричастност към кибератаката от страна на IT експерт, който е свързан със Софийския университет „Св. Климент Охридски"- допълни още проф. Найденов.

Очаква се случаят да бъде присъединен към проверката за 400 сайтове за фалшиви новини и руска пропаганда, по която само преди съпредседателят на "Движението за права и свободи" (ДПС) и председател на парламентарната група Делян Пеевски сезира прокуратурата, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Министерството на вътрешните работи (МВР). По случая беше изискано от страна на ДАНС, МВР и прокуратурата да отговорят на въпроса, съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа, както и има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Атанас
    Най - новата простотия на продажните управляващи.
  • 2
    1
    весо
    За това ли тъ---а александър йорданов писал простотии руските хакери са му хакнали простия мозък
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари