Руската полиция ще може да плаща на "ловци на глави"

0
Руското правосъдно министерство разреши на МВР да плаща на информатори
Руското правосъдно министерство разреши на МВР да плаща на информатори

Руското правосъдно министерство разреши на МВР да плаща на информатори - "милиони може да се печелят от разкриване на престъпления", пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Според действащи полицаи, цитирани в материала, в Русия ще се появят истински "ловци на глави", преследващи нарушителите на закона. Такива ще станат например частните детективи. А според бивши служители на реда плащанията може да предизвикат злоупотреби от страна на самите правоохранители.

До момента руската полиция стимулираше доброволните си помощници само в изключителни случаи - плащаше от собствени фондове награди за залавяне на особено опасни престъпници. Повечето нейни информатори и помощници обаче получаваха ведомствени медали, грамоти, ценни подаръци и удостоверения на извънщатни сътрудници.

Занапред обаче се предвиждат "насърчителни" възнаграждения от 50 хиляди до 10 милиона рубли за информаторите.

Ветеранът от силовите структури Александър Михайлов, генерал от резерва, разказва как навремето тийнейджър съдействал за залавяне на екстремистите, организирали експлозии в Москва през 1977 г. - предложили му да си избере награда: детско влакче или колело.

През 90-те години на миналия век пък тогавашната милиция плащала за информация главно с пари, дарени от бизнесмени. "В изключителни случаи", при антитерористични операции, Федералната служба за сигурност плащала за ценни данни със средства, издействани "на най-високо равнище".

Едва ли ще може да се избегнат злоупотреби, прогнозира Михаил Пашкин от ръководството на Московския полицейски профсъюз. Един полицай може например да издири престъпник, за чието залавяне е обявена награда, и да съобщи данните на свой познат, с когото да си раздели парите, обяснява синдикалистът.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари